- szeretem a kávé és a tea ízét, ezekhez nekem alapvetően nem hiányzik az édesítés
- ha szomjas vagyok, vizet iszom, nem cukrozott szörpöket és mesterséges gyümölcsleveket
- a süteményekbe reszelt almát, kockára vágott banánt, vagy egy marék mazsolát, aszalt gyümölcsöket keverek
- az édesítést néhány karakteres fűszerrel is ki szoktam váltani, pl. őrölt fahéj, kardamommag, valódi vanília
- beszereztem eritritolt és nyírfacukrot, a két legegészségesebb és mégis cukor ízű természetes édesítőszert
- mézet ritkán használok, azt is csak húsok, zöldségek karamellizálásához
Szerintem a kristálycukor tökéletes megoldás, ha a valódi ízeket és alapanyagokat – amelyek nem olcsók, és nem termelhetők korlátlan mennyiségben – ki akarjuk spórolni az ételekből. Sosem vonzottak azok az unalmas süteményreceptek, amelyek lisztből és vajból (meg néhány minimális mennyiségű extrából, pl. 5 szem málna) állnak. Hiszen ha önmagában ránézek ezekre az összetevőkre, eszembe sem jutna egy friss kávéhoz néhány kanál lisztet vajba mártogatva elnassolgatni…Ja, de ha cukorral összeragasztjuk, az biztosan más :-)
A barnacukor,
nádcukor és a méz nagy mennyiségben egyáltalán nem jobb, mint a
kristálycukor. Magas glikémiás indexe miatt ugyanazt a hatást váltja ki a szervezetből,
mint a kristálycukor, csak van mögötte egy jó adag píár- és marketing munka.
A fruktóznak alacsony a glikémiás indexe, viszont a cukorhoz hasonlóan ugyanúgy inzulinrezisztenciát okozhat, emellett jelentősen megnöveli a vér koleszterin- és húgysavszintjét, emeli a vérnyomást. Az agavészirup/nektár, juharszirup is magas fruktóztartalmú.
Az aszpartamról kutatások sora bizonyította be, hogy nem jó alternatíva, mert hasonló inzulin- és egyéb választ vált ki a szervezetből, mint a cukor. Vagyis nemhogy fogyáshoz, hanem hízáshoz vezethet, mivel újabb és újabb mesterséges éhséget jelez az agynak.
Akkor mégis mi „marad”?
Sztívia vagy jázminpakóca: eredetileg Paraguay északi részéről származó őshonos növény, melyet az ott élő indiánok használnak édesítésre. Nagy népszerűségét mutatja, hogy már világszerte 164 millió ember ételét édesíti. A leveléből kivont anyagok 300-szor édesebbek, mint a cukor, emellett minimális kalóriatartalma van, de sütéshez nem annyira alkalmas, mert nincs „teste”, és mellékíze is van.
Szacharinok: ezt tartják az egyik legbiztonságosabb mesterséges édesítőszernek. Igaz ez a ciklamátra is. Állítólag azért keltettek pánikot körülötte (rákot okoz), hogy helyet csináljanak az asztartam piacra való belépésének. De ha valaki mégis idegenkedik tőle, választhat mást.
forrás: receptek.tv |
Nálam a KÉT BEFUTÓ:
Eritrit,
eritritol: ez is egy természetes cukoralkohol, mely sok gyümölcsből,
növényből (pl. körte, dinnye, szőlő) kivonható. Alacsony, szinte 0 glikémiás
indexe (!) miatt nem vált ki a szervezetből inzulinreakciót, így ezt ajánlják
leginkább cukorbetegeknek, candidával, PCOS-sel küzdőknek is. Egyedüli a
cukoralkoholok között azzal a tulajdonságával, hogy az emésztés során a
vastagbélbe nem jut el, mert a vékonybélben szívódik fel. Ezért még nagy
mennyiségben fogyasztva sem okoz emésztési problémákat, pl. hasmenést.
Tudtad?
Az 1 főre jutó éves átlag hagyományos cukorfogyasztás 5-60 kg között mozog! Ez havi szinten majdnem fél - 5 kilogramm közötti mennyiséget jelent fejenként. Gondolj csak bele, a felső határértékhez tartozó emberek 16 deka cukrot (kb. két nagy maroknyi) esznek minden áldott nap!
Mindig ledöbbenek azon, hogy az emberek többsége még a természetesen édes gyümölcsöket is tovább édesítve fogyasztja, pl. süti, lekvár, szörp formájában. Ilyenkor arra gondolok, hogy elítéljük a káros szenvedélybetegeket, de a cukorfüggést normálisnak tartjuk… Pedig az „édesre” is ugyanúgy rá lehet kattanni, és hasonló ördögi kör lehet, mint pl. egy drogfüggő folyamatos boldogság iránti vágyakozása. Csak itt cukorbetegségben, elhízásban, narancsbőrben, szív- és érrendszeri problémákban csapódik le ez az egész, amit meg már sajnos „természetesnek” veszünk, ez van, ennyi meg annyi idősen ezt dobja az élet.
Az 1 főre jutó éves átlag hagyományos cukorfogyasztás 5-60 kg között mozog! Ez havi szinten majdnem fél - 5 kilogramm közötti mennyiséget jelent fejenként. Gondolj csak bele, a felső határértékhez tartozó emberek 16 deka cukrot (kb. két nagy maroknyi) esznek minden áldott nap!
Mindig ledöbbenek azon, hogy az emberek többsége még a természetesen édes gyümölcsöket is tovább édesítve fogyasztja, pl. süti, lekvár, szörp formájában. Ilyenkor arra gondolok, hogy elítéljük a káros szenvedélybetegeket, de a cukorfüggést normálisnak tartjuk… Pedig az „édesre” is ugyanúgy rá lehet kattanni, és hasonló ördögi kör lehet, mint pl. egy drogfüggő folyamatos boldogság iránti vágyakozása. Csak itt cukorbetegségben, elhízásban, narancsbőrben, szív- és érrendszeri problémákban csapódik le ez az egész, amit meg már sajnos „természetesnek” veszünk, ez van, ennyi meg annyi idősen ezt dobja az élet.
Sajnos nem tudom kevésbé cinikusan megírni ezeket a sorokat, pedig biztos vagyok benne, hogy nem könnyű egyik napról a másikra lemondani a cukorról. De szerintem nem is kell, csak újra kell gondolni az egészet. Remélem, segített a jegyzetem ebben.
Nézd meg és próbáld ki ezeket a desszerteket, ha szeretnél egészségesen édes életet folytatni:
Mákos-szilvás pite áfonyával
Kókuszkrémes meggyfagylalt
Extrafinom kókuszos csokiszelet aszalt sárgabarackkal
Ezeregyéjszaka marcipándesszert
Barackos-áfonyás pite
Fahéjas banánfagyi tej és cukor nélkül
forrás: Szendi Gábor: Paleolit szakácskönyv
Nem tudom, hogy márkát szabad-e írni, legfeljebb cenzúrázod :-). A xilitet egyik családtagom sem bírja és mindenkit a wc-re szegez fél éjszakára, így nálam nagyon jó alternatíva és gazdaságos is a Diawellness 4:1 édesítője, ami eritritol alapú és stiviával van keverve. Lekvárt is főztem már vele és nagyon finom lett. Életmódot már régebben váltottam, fogyás szempontjából 0 eredménnyel, úgyhogy most jön a paleo. Napok óta itt garázdálkodom :-). Köszönöm a recepteket. Ja és most sül a kenyérlángosom :-)
VálaszTörlésKedves Reni!
VálaszTörlésLáttam az egyik facebook posztnál a sztívia növényeidet. Tervezel róla írni a blogon esetleg,hogy hogyan is tudod felhasználni,miben és,hogy mennyire marad meg a lakásban cserépben? Szuper lenne!:)Puszi!B