2012. július 16., hétfő

Hogyan válts paleóra lépésről-lépésre?


Fokozatosan. Először hagyd el a tejtermékeket! Nemcsak a tejre és a tejszínre gondolok, a joghurtra és a kefírre is! Meg a túrórudira. És hagyjon hidegen a feta sajt, még ha salátában fordul elő, akkor is. Aztán száműzd a vajat.

Ha 1 hónapig teszteled magadon ennek a hatását, sok pozitív változást tapasztalsz majd. Leginkább a belső egyensúly fog feltűnni, hogy nem feszül annyira a hasad, és több energiád marad étkezések után. Vagy csak egyszerűen jobban érzed magad a bőrödben. Kilókban is mérheted majd az eredményt, mivel ekkor már a sok salakanyag nem ragad bent a bélrendszerben, amelyek távozását a tejtermékek nyálkás és emészthetetlen enyvszerű anyaga, a kazein eddig eléggé megakadályozott. Én gyakorlatilag egy évig éltem kefíren, pár dekát fogytam, azt se ennek köszönhetően!

Mivel helyettesítsd a tejtermékeket?
A legegyszerűbb kikerülni ezeket a fogásokat. De van, amikor nem lehet, ezért:
1.) A kávéba önts kókusztejet (ázsiai boltokban, nagyobb áruházak szójaszószos-üvegtésztás polcain keresd), vagy készíts kesudió tejet, aminek a receptjét megtalálod itt!
2.) A krémleveseket sűrítsd pépesített zöldséggel, egyáltalán nem fog hiányozni belőle a tejszín. Vagy ha mégis, használj kókuszkrémet (kicsit édes) vagy kesudió tejet (natúr) hozzá.
3.) Lágy sajtok helyett használj parmezánt, grana padanót, vagy hasonló kemény sajtokat. De ne minden nap.
4.) Turmixot szintén készíthetsz kókusztejjel, kesudió tejjel. Sokkal ízletesebb lesz, próbáld ki!
5.) Nassolj aszalt gyümölcsöket, banánt, diót vagy mártogass sárgarépahasábokat chilis-fűszeres paradicsomszószba.

Ha sikerült elhagynod a tejtermékeket, folytasd a váltást a lisztes ételek elutasításával. Számtalan ételt lehet így készíteni, csak sokan a szokásaikra hagyatkoznak, és ezért nehezebben megy eleinte.

Mivel váltsd ki a liszteket?
1.) maglisztek kenyérhez, sütikhez, pl. szezámmag- vagy mandulaliszt
2.) gesztenyeliszt pl. palacsintához
3.) krémleves sűrítéséhez az egyébként is használt zöldséget pürésíts, pl. répa, brokkoli, gomba
4.) panírozás helyett grillezd, pácold a húst vagy a halat
5.) kompromisszumos megoldás a zabpehelyliszt, ami az egyetlen gluténmentes gabonaféle, de ez azért nem tökéletes.

Ne ragaszkodj a megszokásokhoz, úgy sokkal szabadabban tudod értelmezni az új étrendedet! Kreatívan kísérletezz, próbálj ki új élelmiszereket akár a fentiek közül, akár ami neked szimpatikus és beilleszthető ezek közé a keretek közé. Nagyon boldog leszel, amikor ráállsz a mérlegre 1-2 hónap múlva, vagy éppen egy próbafülkéből elégedetten kilépve 1-2 számmal kisebb nadrágot viszel a pénztárhoz. Ezek a szemmel látható pozitívumok. De emellett rengeteget teszel azért, hogy elkerüld vagy magad mögött hagyd az egészségügyi problémákat egy egész életre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése