2012. július 22., vasárnap

Újhagymás spárgakrémleves csirkehússal

Bevásárlólista 4 adaghoz:
50 dkg spárga
20 dkg csirkemell
3 szál újhagyma
1 liter víz
2 ek. kókuszzsír vagy ghee
1 babérlevél
egy marék friss petrezselyemlevél
só, bors

1. lépés
Először is a spárgákat készítsük elő: vágjuk le a csúcsait, és alaposan mossuk meg, hogy ne maradjon benne homok. Ha fehérspárgát használsz, akkor a szárát pucold meg egy zöldséghámozóval, ha zöldet, akkor erre nincs szükség. Mindkét fajta spárga esetében a fás végeit vágd le, arra nincs szükség. A szárát vágjuk 2-3 centis darabokra.

2. lépés
Egy lábasban 1 ek. zsiradékon pirítsuk meg alaposan a csirkemell kockákat, majd öntsük fel 1 liter vízzel, sózzuk meg, és fedő alatt forraljuk fel.

3. lépés
Dobjuk bele a megtisztított spárga fejeket is, és főzzük ropogósra.

4.  lépés
A levesből halásszuk ki a húst és a spárgadarabokat, és tegyük félre kicsit az alaplevet.

5. lépés
Egy másik lábasban szintén 1 ek. zsiradékon pirítsuk meg a felszeletelt újhagymát, majd dobjuk rá a spárga szárait, kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel az alaplével.

6. lépés
Tegyünk bele egy babérlevelet, egy egy kis sót is, majd főzzük mérsékelt lángon fedő alatt kb. 15-20 percig.

7. lépés
Szedjük ki belőle a babérlevelet, majd botmixerrel dolgozzuk össze.

8. lépés
Tegyük vissza a tűzhelyre, öntsük bele a csirkehúst és a spárga fejeket, forraljuk fel, és ha még szükséges, sózzuk meg.

9. lépés
Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemlevéllel.

5 megjegyzés:

  1. Kedves Renáta!
    December nem éppen szezonja a spárgának, de én most készítettem el ezt a levest a recept szerint, friss spárgából. Először, de nem utoljára, mert ez még a kifejezetten paleo-szkeptikus férjemnek is nagyon ízlett. (Igazság szerint a többi étel is, amiről nem tudja hogy paleo.)
    Nagyon köszönöm ezt a receptet is!

    V.Krisztina

    VálaszTörlés
  2. Krisztina, olyan jó olvasni a lelkes soraidat, EGÉSZSÉGETEKRE(és tényleg!)!!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom és köszönöm a közösség nevében, hogy idődet erre is szánod :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a visszajelzésedet, Gábor! :-)

      Törlés
  4. Eddig nem szerettem a spárgát, illetve nem voltam hajlandó megkóstolni :)
    De most lett kész ez a levesem és valami isteni finom lett, megyek be is lakmározok belőle, köszönjük a receptet :)

    VálaszTörlés