2012. augusztus 22., szerda

Kókuszzsír KONTRA hidrogénezett étolaj

Erről a témáról már nagyon sokat beszélgettem az érdeklődőkkel, de most már le is írom végre :-))) Szóval miért nem veszek többé étolajat, és miért készítek mindent kókuszzsírral...

Néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy sejtjeinket, amit egyáltalán nem tartunk veszélyesnek. Például az étolajak flakonjából.

Azért, hogy a bolt polcáról a csillogó és tetszetős repce-, napraforgó- vagy olívaolajat szerezzük be, egy kémiai labor teljes arzenálját vetik be! Így sikerül is 20% extra olajat kinyerni abból a magból, amit korábban a takarmányba kevertek.

Téged is érdekel, mi történik az olajkészítés során? Rábukkantam egy érdekes ábrára és magyarázatra, megosztom Veled is:

Az olajat mindenféle módon “kezelik”, hogy olyan legyen, ami a fogyasztók esztétikai igényeit jobban kielégíti. Savazzák, lúgozzák, színtelenítik, szagtalanítják, és megpróbálnak belőle minden méreganyagot kiszedni, amit előtte pár perccel belekevertek. Sikertelenül.

Még valami: a képen jól látható az is, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul kerül a takarmányba. 

Mi az a hexán? Egy kőolajszármazék, a benzin és olyan ragasztóanyagok alkotórészei, melyeket cipők, bőrök, és tetők ragasztásánál használnak. Oldószerként még cipőtisztításban, bútor- és textilgyártásban alkalmazzák.

 Hát, igen ... sokan az ilyen módon készült olajat veszik meg és használják mindenhez. Mert hát a hitelesnek tűnő (=ami tévében, újságban megjelenik, igaz lehet) reklámok szerint egészségesebb, mint a zsír. Ez az olaj aztán belekerül szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak a heringek is az olajos konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak” is, amelyekkel például a pizzériák meghintik az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak.

Most már biztosan érted, miért használok mindenhez KÓKUSZZSÍRT!!! Ez a paleolit étrend jolly joker zsiradéka, mindenhez passzol, mivel egyáltalán nincs kókusz íze!

A kókuszzsír pozitív tulajdonságairól egy egész könyvet tudnék írni, röviden:
  • jól emészthető
  • nem nehezíti el az ételeket
  • nem tárolja el a szervezet zsírként
  • koleszterinmentes
  • sütés közben sem szabadulnak fel benne rákkeltő anyagok (mint egyéb zsiradékokban)
  • magas hőállóságú, és többször is felhasználható
  • sütés után sem hagy nehéz olajszagot a konyhában
  • rendkívül gazdaságos 
  • nincs mellékíze
 A kókuszzsírt a kókuszpálma gyümölcséből nyernek, és Délkelet-Ázsiában már régóta használják sütésre, főzésre és párolásra. Kb. 25 fokon olvad fel, szobahőmérsékleten tárolható. A szervezet nem tárolja el zsírként, hanem azonnal elégeti, és energiát állít elő belőle. Segíti a vitaminok, ásványi anyagokés zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.


A kókuszzsírt fogyókúrázók, cukorbetegek, Candida-diétát folytatók, epehólyag, hasnyálmirigy és emésztőrendszeri panaszokban szenvedők egyaránt használhatják. Tulajdonságainál fogva bélrendszeri gyulladásokban, gyomorfekélyben, epehólyag-eltávolítás után, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén, a gyomor és/vagy vékonybél egy részének eltávolítása után, pajzsmirigy-túlműködésben, valamint autoimmun kórképekben táplálási és energia-beviteli célból szintén nagyon alkalmas.

Korábban a Trendavit márkájú kókuszzsírt vettem, de állítólag ezt is hidrogénezik kismértékben. Ezért kipróbáltam a Barco márkájú zsiradékot, és bár kevésbé praktikus a csomagolása, de átöntve egy lezárható bödönbe jól használható. Kb. 200 forinttal drágább a Barco, de tényleg ízletesebb, és valamennyivel jobb a hőállósága, kevésbé hirtelen pirul pl. a hagyma benne.

A szűz (Virgin Cononut Oil, VCO) kókuszzsírt is kipróbáltam, igaz, eddig még csak bőrápolásra. Csodás kókuszillata van, és valóban hidratálja a bőrt.

Engem nagyon meggyőztek a kókusztermékek, imádom őket! Szerintem az egyik legsokoldalúbb csodatermék, ami nemcsak tápértékben, de élettani hatásban is hihetetlenül jó hatással van a szervezetünkre.


forrás: naturhirek.hu, mediline.hu



8 megjegyzés:

  1. A Trendavit hidrogénezett, míg a Barco nem. Erre végeztünk egy kísérletet, de Te is ellenőrizheted: a Trenda magas hőmérséklet mellett olvad meg, a Barco alacsonyabb mellett már folyékony lesz. Csak azért írom, mert egészen addig mi is lelkesen fogyasztottuk a Trendát, viszont transzzsírban nálunk zéró a tolerancia.
    Üdv,
    MW

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ez nem jó hír :-( Ezt mélyen elhallgatják a termékről. Köszönjük az információt!

      Törlés
  2. Épp most kaptam egy pozitív visszajelzést is a Trendavit kókuszzsírról, mert egy hozzám nagyon közelálló személy Crohn-betegségben szenved. Ő kb. egy hónapja átállt erre a zsiradékra, és hatalmas csodának tartja, hogy végre nem émelyeg utána, mint pl. az étolajtól. Sokkal jobban van, mint korábban, és remélem, teljes gyógyulást ér meg nemsokára.

    VálaszTörlés
  3. Vajon a fritőz pálmaolaj hidrogénezett, transzzsírsavas? Tudja valaki?

    VálaszTörlés
  4. Voldi, úgy emlékszem, hogy a pálmaolaj nem annyira jó, de nem vagyok benne biztos.

    VálaszTörlés
  5. Szia Renáta?
    Az lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet a tökmag,- lenmag,- szőlőmag olajjal?

    VálaszTörlés
  6. A trendavit is olvad simán szobahőmérsékleten...Ha egyáltalán ez a jele a hidrogénezésnek..

    VálaszTörlés
  7. Ez sem azóta, hanem ez előtt íródott... Azóta máshol is megerősítették. Ki tesz itt igazságot? Szerintem azt fogyasszunk, ami jól esik! De mértékkel. https://www.natursziget.com/egeszseg/20100809-mi-az-igazsag-a-palma-es-mas-olajoktol-1

    VálaszTörlés