Erről a témáról már nagyon sokat beszélgettem az érdeklődőkkel, de most már le is írom végre :-))) Szóval miért nem veszek többé étolajat, és miért készítek mindent kókuszzsírral...
Néha olyan helyről éri támadás immunrendszerünket vagy
sejtjeinket, amit egyáltalán nem tartunk veszélyesnek. Például az étolajak
flakonjából.
Azért, hogy a bolt polcáról a csillogó és tetszetős repce-,
napraforgó- vagy olívaolajat szerezzük be, egy kémiai labor teljes arzenálját
vetik be! Így sikerül is 20% extra olajat kinyerni abból a magból, amit
korábban a takarmányba kevertek.
Téged is érdekel, mi történik az olajkészítés során? Rábukkantam egy érdekes ábrára és magyarázatra, megosztom Veled is:
Még valami: a képen jól látható az is, hogy a hexánnal kezelt őrlemény maradéka tisztítatlanul
kerül a takarmányba.
Mi az a hexán? Egy kőolajszármazék, a benzin és olyan
ragasztóanyagok alkotórészei, melyeket cipők, bőrök, és tetők ragasztásánál
használnak. Oldószerként még cipőtisztításban, bútor- és textilgyártásban
alkalmazzák.
Hát, igen ... sokan az ilyen módon készült olajat veszik
meg és használják mindenhez. Mert hát a hitelesnek tűnő (=ami tévében, újságban
megjelenik, igaz lehet) reklámok szerint egészségesebb, mint a zsír. Ez az olaj aztán belekerül
szinte minden ipari péksüteménybe, ez a margarinok alapanyaga, sőt ebben úsznak
a heringek is az olajos konzervekben. Mivel sokkal kevésbé romlandó, mint a nyers
vagy szűz változatai, a konzervipar is ezt használja. Ebből készülnek azok az
olcsó “sajthoz hasonlító tárgyak” is, amelyekkel például a pizzériák meghintik
az ételeiket és amivel az olcsó, házhoz szállított ebédek gyártói is dolgoznak.
Most már biztosan érted, miért használok mindenhez
KÓKUSZZSÍRT!!! Ez a paleolit étrend jolly joker zsiradéka, mindenhez passzol, mivel egyáltalán nincs kókusz íze!
A kókuszzsír pozitív tulajdonságairól egy egész könyvet tudnék írni, röviden:
- jól emészthető
- nem nehezíti el az ételeket
- nem tárolja el a szervezet zsírként
- koleszterinmentes
- sütés közben sem szabadulnak fel benne rákkeltő anyagok (mint egyéb zsiradékokban)
- magas hőállóságú, és többször is felhasználható
- sütés után sem hagy nehéz olajszagot a konyhában
- rendkívül gazdaságos
- nincs mellékíze
A kókuszzsírt a kókuszpálma gyümölcséből nyernek, és Délkelet-Ázsiában már régóta használják sütésre, főzésre és párolásra. Kb. 25 fokon olvad fel, szobahőmérsékleten tárolható. A szervezet nem tárolja el zsírként, hanem azonnal elégeti, és energiát állít elő belőle. Segíti a vitaminok, ásványi anyagokés zsírban oldódó tápanyagok felszívódását.
A kókuszzsírt fogyókúrázók, cukorbetegek, Candida-diétát folytatók, epehólyag, hasnyálmirigy és emésztőrendszeri panaszokban szenvedők egyaránt használhatják. Tulajdonságainál fogva bélrendszeri gyulladásokban, gyomorfekélyben, epehólyag-eltávolítás után, krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban, colitis ulcerosa és Crohn-betegség esetén, a gyomor és/vagy vékonybél egy részének eltávolítása után, pajzsmirigy-túlműködésben, valamint autoimmun kórképekben táplálási és energia-beviteli célból szintén nagyon alkalmas.
Korábban a Trendavit márkájú kókuszzsírt vettem, de állítólag ezt is hidrogénezik kismértékben. Ezért kipróbáltam a Barco márkájú zsiradékot, és bár kevésbé praktikus a csomagolása, de átöntve egy lezárható bödönbe jól használható. Kb. 200 forinttal drágább a Barco, de tényleg ízletesebb, és valamennyivel jobb a hőállósága, kevésbé hirtelen pirul pl. a hagyma benne.
A szűz (Virgin Cononut Oil, VCO) kókuszzsírt is kipróbáltam, igaz, eddig még csak bőrápolásra. Csodás kókuszillata van, és valóban hidratálja a bőrt.
Engem nagyon meggyőztek a kókusztermékek, imádom őket! Szerintem az egyik legsokoldalúbb csodatermék, ami nemcsak tápértékben, de élettani hatásban is hihetetlenül jó hatással van a szervezetünkre.
A szűz (Virgin Cononut Oil, VCO) kókuszzsírt is kipróbáltam, igaz, eddig még csak bőrápolásra. Csodás kókuszillata van, és valóban hidratálja a bőrt.
Engem nagyon meggyőztek a kókusztermékek, imádom őket! Szerintem az egyik legsokoldalúbb csodatermék, ami nemcsak tápértékben, de élettani hatásban is hihetetlenül jó hatással van a szervezetünkre.
forrás: naturhirek.hu, mediline.hu
A Trendavit hidrogénezett, míg a Barco nem. Erre végeztünk egy kísérletet, de Te is ellenőrizheted: a Trenda magas hőmérséklet mellett olvad meg, a Barco alacsonyabb mellett már folyékony lesz. Csak azért írom, mert egészen addig mi is lelkesen fogyasztottuk a Trendát, viszont transzzsírban nálunk zéró a tolerancia.
VálaszTörlésÜdv,
MW
Hát, ez nem jó hír :-( Ezt mélyen elhallgatják a termékről. Köszönjük az információt!
TörlésÉpp most kaptam egy pozitív visszajelzést is a Trendavit kókuszzsírról, mert egy hozzám nagyon közelálló személy Crohn-betegségben szenved. Ő kb. egy hónapja átállt erre a zsiradékra, és hatalmas csodának tartja, hogy végre nem émelyeg utána, mint pl. az étolajtól. Sokkal jobban van, mint korábban, és remélem, teljes gyógyulást ér meg nemsokára.
VálaszTörlésVajon a fritőz pálmaolaj hidrogénezett, transzzsírsavas? Tudja valaki?
VálaszTörlésVoldi, úgy emlékszem, hogy a pálmaolaj nem annyira jó, de nem vagyok benne biztos.
VálaszTörlésSzia Renáta?
VálaszTörlésAz lenne a kérdésem, hogy mi a helyzet a tökmag,- lenmag,- szőlőmag olajjal?
A trendavit is olvad simán szobahőmérsékleten...Ha egyáltalán ez a jele a hidrogénezésnek..
VálaszTörlésEz sem azóta, hanem ez előtt íródott... Azóta máshol is megerősítették. Ki tesz itt igazságot? Szerintem azt fogyasszunk, ami jól esik! De mértékkel. https://www.natursziget.com/egeszseg/20100809-mi-az-igazsag-a-palma-es-mas-olajoktol-1
VálaszTörlés