Hihetetlenül hangzik? Pedig
így van!
A koleszterinhipotézis alapos cáfolatát Szendi Gábor
Paleolit táplálkozás c. könyvében részletesen megtalálod, ha szeretnél
alaposabban utánanézni a részleteknek és a sok ezt bizonyító kutatásnak. A lényege:
az 50-es évektől fokozódó jelenség, hogy az állati zsírokat növényi (és
telítetlen!) olajokra cserélték le az emberek, amely nemhogy javított, hanem még rontott is a szív- és érrendszeri
megbetegedések statisztikáin.
Mivel a növényi
olajok és margarinok tocsognak az omega-6-ban és a transzzsírokban, ez nem
csökkenti, hanem növeli a szívbetegségeket. A napraforgó-, kukorica-, szója- és
mogyoróolajoknak a szervezetre nézve gyulladásfokozó,
tumornövekedést serkentő hatásuk van, és fokozzák a szívritmuszavar kockázatát. Az avasodás ellen és a sütésállóságért
hidrogénezett olajok és így kenhetővé tett margarinok is nagyon sok transzzsírsavat tartalmaznak. Ez pedig a szervezetet
terheli tovább, és nem is lehet
megemészteni őket.
AMIT HASZNÁLHATSZ:
- KÓKUSZZSÍR, vagy –olaj (ugyanaz): ez egy jolly joker, nincs íze, színe, szaga, viszont nagyon egészséges, könnyen emészthető és mindenféle ételhez, sütéshez-főzéshez egyaránt alkalmas. Sütéshez többször is felhasználható.
- LIBA-, KACSA- vagy SERTÉSZSÍR
- TISZTÍTOTT VAJ, vagy más néven ghee (gí)
Hidegen, pl. salátákra: OLÍVAOLAJ, repceolaj, lenmagolaj, tökmagolaj, stb.
Ne aggódj attól, hogy ez jobban hizlalnak, mint pl. a
napraforgó olaj vagy a margarin. Ez mindenre igaz, ha túl sokat fogyasztasz
belőle. Ne edd nagykanállal, de ne is tarts tőle. Egészséges! Én egy dekát sem
híztam vissza azóta, hogy áttértem a kókusz- és libazsírra, pedig abszolút nem vagyok az a kalóriaszámolgató típus ;-)
Hallottál már a
„nyúléhezésről”? Amikor Észak-Amerikában az indiánok kiszorultak a
vadászterületeikről, csak nyulakat vadászhattak. Ez a hús nagyon zsírszegény,
és egy hét múlva hasmenés, fejfájás, kimerültség és rossz közérzet lett úrrá az
embereken. Sokan hasonló elv mentén tartanak fogyókúrát, és a felsorolt tünetek
náluk is jelentkeznek. De nem tudják, hogy miért. Pedig zsír nélkül nem lehet táplálkozni, és ahogy láthatod, nem is kell
tiltólistára tenni. Csak bizonyos változatait.
forrás: Szendi Gábor: Paleolit szakácskönyv
Helló :-)
VálaszTörlésNem tudom olvassa-e még valaki ezt a posztot, de megpróbálom leírni a problémámat. Elég közel állok már a teljes paleós átálláshoz. Már nagyon régóta nem használok transzzsírokat, étolajat, margarint. Kiváltottam ôket kóuszzsirral, kacsa,liba, vagy sertészsírral. A nagy gond az, hogy elolvastam a zsírok dobozán szereplô adalékanyagokat és ledöbbentem. Pápai sertészsír összetevôi között tejpor!!! Pikok(Lidl) kacsazsírban butil-hidroxi-toluol(rákkeltô), szintén pikok sertészsír, ugyancsak BHT!. Vásároltam régebben mást, azoknál is hasonlókat tapasztaltam. Mindenütt propagálják a kacsa, liba és sertészsírt, de üzletben egészségeset, káros adalékanyag menteset vásárolni lehetetlennek tûnik. Hentesnél az sem tudom mi van benne, mert ha kimért, nincsen semmi tájékoztató. Örülnék, ha valaki végre nem csak buzdítana a kacsazsír fogyasztására, hanem tippet is adna, melyik az a magyarországon megvásárolható, kacsa, liba, és(vagy)sertészsír, amely káros, egészségtelen, mérgezô adalékoktól mentes. Ha valaki ilyet ismer, kérem ne tartsa magában :)
Köszönet annak, aki elolvasta és annak még nagyobb, aki segíteni is tud.
üdv rapa