2013. március 29., péntek

NAPI PALEO: ne csak húsvétkor együnk tormát!



Valami azt súgja, hogy a következő napokban sok asztalra kerül majd torma. Azonban nemcsak ilyenkor érdemes fogyasztani! Ismerjétek meg közelebbről ezt a sok száz éve gyógyításra is használt növényt!

Míg a  középkorban a tormát gyógyító csodaszerként tartották számon, addig ma elsősorban az immunrendszer megerősítésére ajánlják. A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken.

A torma gyógyító összetevői:

  • Vitaminok: C, B1, B2, B6
  • Ásványi anyagok: kálcium, kálium, foszfor,magnézium és vas
  • Antibiotikus összetevők: Allicin és Sinigrin
  • Éteri olajok

A tormában dupla annyi C-vitamin található, mint a citromban, ezért is különösen hatékony megfázásos betegségek ellen is. Ezen felül segíti a keringést, az anyagcserét és az emésztést, hurutoldó, és mézzel kombinálva csökkenti a torokfájást. Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek azonban nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Frissen reszelve bontakozik ki a zamatos, egyedülálló íze a legjobban. A marhasültek, füstölt és főtt sonkák kísérője, de használhatjuk kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok eltevésénél is.

A torma csípősségét, erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük a sütőbe, vagy ecetes-nyírfacukros (vagy eritrites) vízbe rakjuk.




forrás: hazipatika.hu, Wikipedia, tutitorma.hu

2 megjegyzés:

  1. A tormakrém elkészült, a főtt marhanyelv hozzá kb. 15 perc múlva kész.. :) Nagyon köszi, üdv: Niki

    VálaszTörlés