2013. június 1., szombat

PALEO TOP 100: a spárga

Imádnivaló, különcnek tartott zöldség, tele ásványi anyagokkal. 100 gramm spárga összesen 20 kalóriát és 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. Afrodiziákumnak tartják. Ma már nemcsak a kiváltságosok asztalára kerülhet, és résen kell lenni: késő tavasztól csak 1-2 hónapon át kapható  a zöldségeseknél a frissen, kézzel szüretelt spárga. Pont most! Használjuk ki!!!



EGY KIS SPÁRGATÖRTÉNELEM

Termesztését az egyiptomiak kezdték, kb. négyezer éves kultúrnövény. Pompejiben talált étlapon a hízott pacsirta és az osztriga mellett már szerepelt a „jérce spárgával”.
Afrodiziákum hírét elsősorban formájának köszönheti, de szexuális serkentő hatásairól olvashatunk a szeretkezés titkairól szóló indiai művekben is. A luxusterméknek számító spárgát nagyra értékelték a királyok és hercegek is. III. Henrik kegyenceit kényeztette vele, XIV. Lajos pedig megkövetelte, hogy asztalán mindig legyen spárga. Hogy parancsának eleget tegyen, a királyi kertész, La Quintinie kidolgozott egy melegágyas termesztési módszert, amelynek segítségével gyakorlatilag egész évben szedhettek spárgát! A XIX. század elejéig csak a vagyonos ínyencek engedhették meg maguknak ezt a kifinomult és igen drága zöldséget.

MIT IMÁDUNK BENNE AZ ÍZÉN KÍVÜL?
  • Magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik.

  •  A hajtások A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok.
  • Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, sok káliumot, a nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént.
  • Aszparaginsav tartalommal bír, amely főleg a hangulatingadozásokra hat, segít az extrém nyugtalanság és nyugalom közötti egyensúlyt beállítani. Ezen kívül az ammónia eltávolításában számíthatunk rá.
  • A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában.
  • Energiatartalma: átlagosan 20 kcal 100 g-ban.
  • 100 gr spárga mindössze 4 gr szénhidrátot tartalmaz. 
  • Könnyű és könnyen emészthető, amely kitűnően illeszkedik a diétás ételsorokba is.
  • Hatékonyan részt vesz a szervezet kiválasztó folyamataiban, rostjai támogatják a bélműködést, vízhajtó összetevői pedig megkönnyítik a vese munkáját.
Gyógynövényként több évszázada számon tartják. Elsősorban vízhajtó és vesekő-eltávolító hatása ismert, vízhajtóként áttételesen a szívet tehermentesítve a keringésre is jótékony hatással van. Ugyancsak vízhajtó tulajdonságával van összefüggésben, hogy segíti a szervezet méregtelenítését. Köszvényesek és a veseköves vagy arra hajlamos embereknek mérsékelt fogyasztását ajánlják.
 

EGY ÉRDEKES MEGFIGYELÉS

Előfordulhat, hogy a spárga fogyasztása után sokaknál a vizelet  jellegzetesen erős szagúvá válik. Jobb híján egyelőre aminosav-tartalmának tulajdonítják, de semmilyen problémát nem jelent.


5 VÁSÁRLÁSI TIPP, HOGY FRISS SPÁRGÁRA TEGYÜNK SZERT

1.) Forgalmas zöldségesnél, piacon vegyük.

2.) A friss spárga szára törékeny, hajlításra elpattan, a szárat körömmel be lehet hasítani. Ha gumiszerűen belapul vagy behajlítható a szár, az már a fonnyadás jele.

3.) A barnás elszíneződés nem megengedett, ahogy a szár üregessége is rossz jel. Arra utal, hogy a növény nem friss, már kiszáradt. Ha tetszetős zacskó aljába rejtik is, nézzük meg a spárga alsó vágott részét, ami lehetőleg ne legyen barnásan elszíneződött, beszáradt. Nyomásra levet kell eresztenie, melynek illata kellemes üde, íze nem lehet savanykás.

4.) Halványbarna, zsenge gombás réteg boríthatja, mely élvezeti értékét nem befolyásolja, sőt, inkább a megfelelő kezelés jele.

5.) A virágzásnak indult fejek vagy a görbe szárak mit sem változtatnak az ízen.

 
MIT ÉRDEMES MÉG RÓLA TUDNI?

A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Lejjebb a szár rostosabb, külső rostjai enyhén kesernyések lehetnek. Alapvetően a spárgatermesztő helyes eljárásától függ, hogy a spárga kesernyés-e vagy sem, kevésbé múlik a frissességen.

Ha sikerült friss spárgát venni a piacon, akkor is érdemes meggyőződni, hogy szára külső része nem kesernyés-e. Ezen a hámozás segíthet. A világos színű sípokat a fejtől haladva lefelé vékonyan meg kell hámozni, a zöld spárgánál ez nem mindig szükséges.
 
 Alumíniumedényben ne főzzük, mert a spárga anyagai az alumínium-oxiddal reakcióba lépve szürkésen elszínezik a hajtásokat.

Legjobb frissen fogyasztani, de  nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig is lehet tárolni a hűtőben. A zöld spárgát legjobb függőlegesen vízbe állítva a hűtőbe tenni.


HA ZSENGE ÉS ÍNYENC KÖRETRE VÁGYUNK...


 
Párolt spárga: A megtisztított, 2-3 centiméteresre vágott spárgaszárakat és a jól átöblített fejeket kevés zsiradékon, vízzel felöntve, fedő alatt pároljunk ropogósan puhára. A zöld spárga hamarabb elkészül, mint a fehér.

Nagyon jól passzol grillezett halakhoz, frissensült húsokhoz.

A megpárolt spárgát pirított szalonnakockákon is átforgathatjuk.




Sonkába tekert spárga:  a megmosott, megtisztított egész spárgaszálakat forró sós vízben félpuhára főzzük, majd kihűlés után egyenként tekerjük sonkaszeletekbe (pl. prosciutto), és egy serpenyőben pár perc alatt pirítsuk meg.


Fűszerek közül jól megy hozzá szerintem az őrölt szerecsendió és a bors.
 




forrás: mindmegette.hu, hazipatika.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése