Valami azt súgja, hogy a következő napokban sok asztalra
kerül majd torma. Azonban nemcsak ilyenkor érdemes fogyasztani! Ismerjétek meg
közelebbről ezt a sok száz éve gyógyításra is használt növényt!
Míg a középkorban a tormát gyógyító csodaszerként
tartották számon, addig ma elsősorban az immunrendszer megerősítésére ajánlják.
A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a
vidékeken.
A torma gyógyító összetevői:
- Vitaminok: C, B1, B2, B6
- Ásványi anyagok: kálcium, kálium, foszfor,magnézium és vas
- Antibiotikus összetevők: Allicin és Sinigrin
- Éteri olajok
A tormában dupla annyi C-vitamin található, mint a citromban, ezért is különösen hatékony megfázásos betegségek ellen is. Ezen felül segíti a keringést, az anyagcserét és az emésztést, hurutoldó, és mézzel kombinálva csökkenti a torokfájást. Csípős aromáját hetekig megőrzi, várandós anyák, vesebetegek azonban nagy mennyiségben ne fogyasszák.
Frissen reszelve bontakozik ki a zamatos, egyedülálló íze
a legjobban. A marhasültek, füstölt és főtt sonkák kísérője, de használhatjuk kolbászokhoz,
főtt sertés- és marhahúsokhoz, savanyúságok eltevésénél is.
A torma csípősségét,
erősségét enyhíthetjük, ha a frissen reszelt állapotban néhány percre betesszük
a sütőbe, vagy ecetes-nyírfacukros (vagy eritrites) vízbe rakjuk.
A tormakrém elkészült, a főtt marhanyelv hozzá kb. 15 perc múlva kész.. :) Nagyon köszi, üdv: Niki
VálaszTörlésJól hangzik, Niki!
VálaszTörlés