2014. december 3., szerda

Paleohedonista forralt bor

Bármerre járok mostanában, mindenhol az illatos forralt bor csábítja az átfagyott tenyeremet és a finomságokat kedvelő ízlésemet. De ugyanazt érzem minden alkalommal, mint egy-egy étterem vagy menza kínálatát látva: nem ér annyit egy tömény cukorsziruppal felturbózott, vacak bort tartalmazó hagyományos változat.

A párommal hétvégén sokat sétáltunk az esti belvárosi forgatagban, és ahogy hazaértünk, azonnal nekiláttam egy valóban finom és az alapanyagokat a helyén kezelő forralt bor készítésének. Elárulom Neked is a receptjét, mi mindent raktam egy fazékba.

Elfelejtettem lefotózni, így a kép forrása: www.nzgirl.co.nz
Hozzávalók 1,4 literhez (kb. 4 bögre):
7 dl víz
4 rúd fahéj
1 ek. szegfűszeg
3 csillagánizs
4 cm gyömbér megtisztítva, lereszelve
2 narancs kifacsart leve
6 ek. eritrit
7 dl minőségi, száraz vörösbor

1. lépés: A vizet, a fűszereket és a narancslevet forrald fel fedő alatt mérsékelt lángon. Ez kb. 10 percet vesz igénybe.

2. lépés: Add hozzá az eritritet és a bort is. Kóstold meg közben, hogy Neked mennyi édesítésre van szükséged. Lehet, hogy kevesebb, lehet, hogy több kell majd. 

3. lépés: Fedő nélkül főzd össze a forralt bort kb. 2-3 perc alatt.

Tipp: 
  • Ha bor nélkül készítenéd, akkor helyetttesítheted ezt az alapanyagot pl. hibiszkusz- vagy vörösáfonya teával. Erős teát készíts!
  • Ha alkoholosabb italra vágysz, akkor hagyd ki a 3. lépést.
  • Ezt a vörösbort használtam hozzá: Gere Attila Villány Portugieser 2013, kb. 1.500 Ft egy palack ára. Te is hasonló árkategóriától válassz bort a minőség érdekében.
Ugye, hogy nem bonyolult és anélkül finom, hogy nem tömtük tele a legkárosabb hozzávalóval, a cukorral? 

1 megjegyzés:

  1. "Ha alkoholosabb italra vágysz, akkor hagyd ki a 3. lépést."

    Ha eleget kóstolgattad a 2. lépésben, úgyis kihagyod a 3.-at. :D

    VálaszTörlés