2014. február 6., csütörtök

Csokis kókusztallérok, avagy hogyan hasznosítsuk, ami a házi kókusztej sajtolásból megmaradt...

Szeretek gazdaságosan bánni az alapanyagokkal, így amikor 2 liter házi kókusztej főzésen voltam túl, és ránéztem a hatalmas mennyiségű visszamaradt és nedves kókuszreszelékre, támadt egy ötletem. Kekszhez hasonló tallérokat láttam magam előtt és neki láttam összeállítani. A végeredmény egy gyors, gazdaságos és finom reggeli vagy éppen napközbeni nassolnivaló. Így készítheted el, ha kókusztejet nem is főznél előtte.


Hozzávalók két tepsi tallérhoz:
5 tojás
20 dkg kókuszreszelék
10 dkg gesztenyeliszt
8 dkg eritrit
6 ek. holland vagy szerencsi kakaópor
0,5 dl víz
4 ek. kókuszzsír

1. lépés
 A hozzávalókat a fenti sorrendben dolgozd össze.

2. lépés
A tésztából egy-egy evőkanálnyit halmozz sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kézzel vagy a kanállal nyomkodd szét.

3. lépés
Előmelegített sütőben kb. 150 fokon süsd meg kb. 30 perc alatt.


Tipp:
  • Ha kókusztej készítés után visszamaradt, nedves kókuszreszelékből készíted, akkor 15 dkg gesztenyelisztet adj hozzá. 
  • Ha csak a feléhez teszel feleannyi kakaóport,  akkor variálhatod a kétféle tésztát összekeverve, ld. a fenti fotón. 
  • Mákszemekkel is megszórhatod a tetejét, nagyon passzol hozzá.


9 megjegyzés:

  1. Kedves Reni! Gesztenyeliszt helyett használható mandulaliszt? Kösziii

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Reni !Ez a recept éppen aktuális,van egy csomó kókuszreszelékem.De én is azt szeretném kérdezni,mivel helyettesíthetném a gesztenyelisztet.De nem csak most,hanem általába.Köszi a választ:Éva

      Törlés
    2. Sziasztok!

      A gesztenyeliszt helyett ki lehet próbálni a mandulalisztet, az biztosan működni fog.

      De még azt is el tudom képzelni, hogy semmi magliszt, hanem kevesebb tojást tesztek hozzá, és úgy sütitek meg. Legközelebb én is így próbálom ki!

      Törlés
  2. Reni! Ez az a keksz, amit a klubban is megkostolhattunk? Nora

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nóra! Igen, ez az :-) Annyi plusz volt a klubbeli kekszben, hogy kevertem még hozzá süthető étcsokicseppeket. Ha ilyet nem találsz, akkor 85% étcsoki darabkákat is lehet hozzáadni.
      Üdv:
      Reni

      Törlés
    2. Sziasztok!
      Azt szeretném megkérdezni, hogy nektek nem lett túl keserű a 6 e.k kakaópor miatt?
      Gréta

      Törlés
  3. Kedves Reni!
    Remélem nem veszed tolakodásnak, ha leírom ide édesanyám egyik tapasztalatát a kókusztej készítés során kimaradt kókusz felhasználásáról.
    Ő is sajnálta a sok kimaradt finom alapanyagot, és egyszer gondolt egyet, :) zsírpapírra szedte a nedves kókuszt majd rátette a kis cserépkályhájára. Ott az annak rendje, és módja szerint kiszáradt. Majd betette az aprítógépébe, amivel a magliszteket is készíti és megőrölte. Teljesen porrá!! Kapott egy jól felhasználható kókuszlisztet.
    Remélem tudtam esetleg új ötleteket adni másoknak is. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Reni! Tegnap megcsináltam fél adag kakaós alapváltozatban, ma pedig citromosan. A kókusztejből visszamaradt kókuszreszeléket használtam. Víz helyett citromlét tettem bele, a kakaópor helyett pedig egy kis útifűmaghéjat, illetve a gesztenyeliszt helyett mandulalisztet használtam. Nagyon nagy sikere volt mind a két változatnak. :) Köszönöm az ötletet!

    VálaszTörlés