2014. január 7., kedd

Öntsünk tiszta vizet a pohárba: mi NEM paleo?


Volt "szerencsém" több zagyva hírt is olvasni az interneten, mi számít paleónak, mit ehetünk, mit nem. Elég vegyes még mindig a tudásbázis, pedig Szendi Gábor remek könyvei gondolom ott sorakoznak legtöbbünk polcain. És vagyunk egy páran, akik időről időre elsoroljuk a paleo aranyszabályokat. 

Ha valami nem egyértelmű Neked sem (amin nem lepődnék meg), itt egy hivatalos lista Gábor oldaláról annyi módosítással, hogy a kompromisszumokat kivettem belőle, és a cukorféléket, tejtermékeket és mesterséges cuccokat is hozzátettem. 

Emellett fontos a változatosság. Nem éjjel-nappal paleo kenyeret meg süteményeket kell sütögetni, és a közbeeső időben aszalt gyümölcsöt nassolni. 

Azt látom, hogy leginkább a kivételek/kompromisszumok miatt keveredik meg a fejekben az infó! Ezeket most direkt nem írom le. Ne a kivételeket keresd Te sem, hanem kombinálj a tisztán paleo alapanyagokból minél többféle finomságot! Persze csak akkor tanácsolom ezt, aki valóban komolyan gondolod az életmódváltást és mérhető eredményeket vársz tőle.


NEM AJÁNLOTT:
1, az összes babféle
2, csicseriborsó
3, lencse
4, borsók
5, földimogyoró
6, szója és szójakészítmények
7, burgonya
8, árpa
9, kukorica
10, köles
11, zab
12, rizs
13, rozs
14, cirok
15, búza
16, vadrizs
17, amarant
18, hajdina
19, quinona
20, trikiále
21, kamut
--------------------------
23, összes tejtermék
---------------------------
24, összes cukorféle, pl. kristálycukor, nádcukor, barnacukor, méz (lehet lázadni, de attól még elsősorban cukor, és a propoliszban vannak az élettanilag fontos anyagok), fruktóz,  gyümölcscukor, agavé - és juharszirup, stb.
----------------------------
25, tartósítószerek és az ezekkel készült élelmiszerek, szószok, stb.
-----------------------
26, gyorsfüstölésű húskészítmények
-----------------------------


27, hidrogénezett növényi zsiradékok, mint pl. étolaj, margarin
------------------

Zöldségek közül a többi burgonyaszerű, de nem burgonyaféle, pl. manióka, tápióka, jamgyökér, édesburgonya, megengedett, mivel alacsony glikémiás indexűek. A csicsóka kifejezetten paleo.


AMIKET NAGYON SZERETÜNK: erről írok hamarosan egy újabb részletes listát!



15 megjegyzés:

  1. Szia!
    A kuszkusz még paleó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kuszkusz berber eredetű és durumbúza-darából készül,

      Törlés
  2. Kb fél éve egy facebookos paleo(féle)receptben ott volt a méz, mire megkérdeztem az illetőtől, hogy MÉZ mióta használható? Úgy ki lettem osztva, hogy igenis lehet használni mert sokkal jobb mint a cukor. Majdhogynem én éreztem magam rosszul, hogy buta kérdéseim vannak. Ettől függetlenül sosem használtam azóta sem mézet semmibe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszty, gratulálok a bölcsességedhez :-) Nálad jobban egyébként sem tudja más eldönteni, mire van szüksége a szervezetednek, csak oda kell rá figyelni!
      Üdv:
      Reni

      Törlés
  3. Sziasztok. Engem az "AMIKET NAGYON SZERETÜNK" lista is nagyon érdekelne :)

    VálaszTörlés
  4. Ó engem is, mert néha annyira arra koncentrálok mit nem ehetek, hogy elfeledkezem arról, mit igen :) :) Néha csak állok tanácstalanul, hogy na akkor mit is főzzek, készítsek....Mondjuk hálistennek akkor csak előkapom a könyveidet Reni, és meg is van oldva a kérdés. :)

    VálaszTörlés
  5. Nem kötözködésből, de a tápióka (85), és az édesburgonya (65) glikémiás indexe igenis magas.. Nem azt mondom, h ettől nem lehet még paleo, csak rossz a magyarázat :)

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    A gyorsfüstölésű hús miért esik ki a paleoból? Én találtam ma olyan kötözött sonkát, amiben csak csirkemell (100%), fűszerek, só és füst van, illetve nátrium-nitrit. Ha jól rémlik Gábor igent mondott ezekre a dolgokra. Akkor ez a hús most mínusz? cukor nem volt rajta feltüntetve, de múltkor mikor beszélgettem egy házi húskészítővel, ő azt mondta, hogy mindegyik húsba tesz cukrot mindenki, ő abban nem hisz, hogy nem. Viszont mondta is, hogy ez olyan elenyésző, hogy sok hús kalóriatáblázatában ott is van, hogy CH: 0,2 g / 100 g. Ami még ha benne is van, csak nem lehet olyan vészes. Mi a véleményetek erről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Abrakadabra! Olvasd el ezt az írásaimat, itt részletesen kifejtek mindent. 4 cikket is találsz itt, a legutolsóra gondolok kifejezetten, de a többi is hasznos lehet: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/search/label/a%20h%C3%BAsr%C3%B3l
      Üdv: Reni

      Törlés
  7. én ezt az édesburgonya dolgot sosem fogom megérteni. Mi az, hogy alacsony GI? 60 felett van, az nekem nagyon nem alacsony. Nagyobb a glikémiás indexe, mint a burgonyáé, több a szénhidrát benne mint a burgonyában, akkor mitől jobb pl a cukrosoknak akár?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://glutenerzekeny.hu/kevesbe-ismert-glutenmentes-gabonafelek-1-koles/

      Micsoda marhaság a fenti lista. A KÖLES kifejezetten gluténmentes!!!!! A rizs gluténmentes, lehet enni barna rizst. Még cukorbetegeknek is zöldséggel keverve vagy nyers saláta kíséretében. A GMO kukoricán és szóján stb. szar állateledelen felhízlalt sertésből készült kolbász az persze ehető a paleoban? Micsoda marhaság, az ősember biztosan kolbászt gyűjtögetett az ilyen magvak helyett, mint a köles, ami ősidők óta ismert...

      Törlés
  8. Alternatív gabonaféle, pszeudocereália, növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez

    Hajdina (pohánka) liszt, hajdinadara, hadina pehely

    A hajdinaliszt: sötét és világos változatban is kapható, gluténmentes. A hajdinaliszt kellemesen fűszeres aromát kölcsönöz. Más gluténmentes liszttel keverve kenyérfélékhez, pékárukhoz lehet használni, valamint ételek sűrítésére is megfelelő. Rosttartalma kétszerese a Graham lisztének. Ezen kívül, száraztésztát vagy hajdinakását is készíthetünk belőle. A hajdinalisztből készül a franciák hajdinapalacsintája, a galette, és az oroszok népszerű tésztaétele, a blini. Gluténérzékenyek számára fontos a magas rosttartalma is!

    A hajdina is ehető..ez a lista tényleg tele van túlzásokkal.

    http://www.tenyek-tevhitek.hu/biztonsagos-kemenyitok-nincsenek.htm

    A keményítőt, de glutént nem tartalmazó étrendet még Szendi Gábor is ellentmondásos kutatási eredmények alapján vitatja. Tóth Gábor okl. élelmiszeripari mérnök szerint igenis kell gabonaféléket bevinni a szervezetbe. Márpedig Gábor kémiai szinten tanulta az emberi emésztés jellegzetességeit, nem úgy, mint Szendi Gábor.

    "Ha valaki optimális egészségre és hosszú életre vágyik, akkor az inzulin- és leptinrezisztencia elkerülése talán a legfontosabb faktor. Tehát napi 80 grammnál több szénhidrát fogyasztása semmiképpen nem ajánlott." - Ezzel a megállapítással él Szendi Gábor, de az igenis helytelen, hogy nem lehet kölest, hajdinát, barna rizst stb. fogyasztani...a csökkentett szénhidrátbevitel még cukorbetegek esetében is vitatott téma, a mai ajánlások szerint napi 180 gramm szénhidrátot kell bevinni, Gábor 80 grammot javasol, de az nyugodtan lehet keményítőtartalmú gabonafélékből is...

    Érdemes Tóth Gábor videókat nézni a YouTube-on, mert ő az egyetemen olyasmiket tanult, amit Szendi Gábor sosem látott kutatási anyagként. Vagy ajánlom még angolul tudóknak Dr. Eric Berg videóit, ő nagyon híres Amerika-szerte.

    VálaszTörlés
  9. Én csak azt nem értem, hogy minek írogatnak ide cukorbetegségre és gluténérzékenységre hivatkozva, mikor paleo-ról van szó! Ha nem tetszik, egyszerű: nem kötelező paleo-nak megfelelően étkezni. Nekem elég bizonyíték az, hogy amire orvosok 10 év alatt sem tudtak gyógymódot, abból fél év alatt rendbe tettem magam paleo-val, amit picit vegyítettem más módszerrel, személyre szabott étrend lett belőle. Laboreredmények stb. igazolta számomra, hogy remekül tud működni, tehát egy nagyon jó kiindulási pont az, ami paleo-ban ajánlott, ill. nem ajánlott. Vitatni teljesen felesleges, mert aki valóban hajlandó volt komolyan venni, igen szép eredményeket ért el az egészségügyi problémák javításában is...
    A burgonya-édesburgonya példa pedig kérdezem "MIÉRT lett felhozva?", majdnem ugyanolyan a glikémiás indexük, ebben igaza van, VISZONT nem azonos a tápanyagtartalom. Cukorbetegként ne fogyassza, ha nem akarja, de mi pl. sportolóként azt preferáljuk jobban, nem véletlenül. Azt is alap dolog lenne tudni, hogy szénhidrát és szénhidrát között is van különbség, megfelelő elméleti anyagot keressenek ehhez, ha ennyire nem világos.
    Életmódjához válassza a megfelelő táplálkozást, de ne szólja le azt, ami másoknál működik, mert nem úgy látom, hogy kellőképpen képben van, annak ellenére, hogy számokkal és nevekkel, tanulmányokkal dobálózik. Én kizárólag a magam tapasztalatára alapoztam mindig, mindent... Soha, semmit nem hittem el, csak miután kipróbáltam magamon.
    Azt írja: "a mai ajánlások szerint napi 180 gramm szénhidrátot kell bevinni" - Jesszusom! A tápanyagtartalom-bevitelt életkorhoz, testsúlyhoz, fizikai terheléshez stb. igazítjuk! Így kerüljük el a többletet és a hiányt is. Ezek csak általános ajánlások, amivel a tapasztalatok alapján nyugodtan mindenki kitörölheti...

    VálaszTörlés