HOZZÁVALÓK
A tészta alaphoz:
4 tojás
csipet só
10 dkg gesztenyeliszt
10 dkg mandulaliszt (vagy ugyanennyi őrölt mandula)
5 dkg eritrit vagy nyírfacukor
1 sütőpor
A töltelékhez:
1 csomag natúr gesztenyemassza
2 dl kókusztej (ha lehet, Aroy-D márkájú)
1 ek. kókuszzsír
3 dkg darált dió
1 marék mazsola
opció a csokis verzióhoz: plusz 2-4 ek. kakaópor
néhány szem dióbél
1. lépés
Válaszd szét a tojásfehérjét, és verd kemény habbá egy csipet sóval.
2. lépés
Keverd óvatosan a tojásfehérjehabhoz a sárgáját is, majd add hozzá a liszteket, a paleocukrot és a sütőport.
3. lépés
Simítsd a tésztát egy sütőformába. Én már csak szilikonos verziót használok, mert csak az első sütésnél kell kizsírozni, utána már nem, és tökéletesen kifordítható belőle a süti.
4. lépés
Az alaptészta tetejére készítsd el a krémet: a gesztenyemasszát dolgozd össze a többi hozzávalóval. Ha csokis verziót szeretnél, akkor add hozzá az opciós 2-4 ek. kakaóport is.
5. lépés
A tésztára kend rá a krémet. Készülj fel, hogy ragadós-nyúlós lehet, ezért inkább kézzel bűvészkedj, és ne ragaszkodj a konyhai eszközeidhez. A tetejére helyezz néhány szép szem dióbelet.
6. lépés
Mehet a süti az előmelegített, 170 fokos sütőbe kb. 20 percre. Ha kihűlt, akkor szeleteld fel, és máris fogyasztható.
Tippek:
- Nagyon jó reggelire, mert nem túl édes, de laktató.
- Teljes mértékben klasszikus süteményre hasonlít - engem a nagyim mézes piskótáira emlékeztet -, mégsem nehezít el, és nincs okod a bűntudatra sem.
- Dió helyett kipróbálhatod őrölt mandulával, törökmogyoróval vagy éppen kesudióval is.
- Ha szereted, adhatsz hozzá őrölt vaníliát vagy fahéjat is.
Hol szerzed be a natúr gesztenyemasszát? Én bioboltban sem találtam (igaz, még csak 3 helyen kérdeztem rá), a nagyobb üzletekben meg csak cukrozott van (legjobb esetben "csak" cukor van benne a gesztenyén kívül). Vagy ezt is házilag készíted? Ja és végre megszereztem a könyved, olvasni is élmény, remélem lesz második kötet is. ;) :)
VálaszTörlésSzia Detti! Spar-ban, Tesco-ban szoktam rátalálni, pl. Maroni márkájú. Ha túlságosan natúr, akkor eritrittel tudod édesíteni. Örülök, hogy tetszik a könyvem, forgasd sokat és főzz belőle finomakat :-)
TörlésReni
Akkor majd vadászok ott is, köszönöm. :)
Törlés