2014. január 1., szerda

Diós-gesztenyekrémes paleo teasüti

Mire leírtam a fenti címet, újra összefutott a nyál a számban, nincs mit tagadni :-) Ez egy 
tipikusan egyszerű, de nagyszerű sütirecept, ami engem a drága Nagyikám diós-mézes piskótáira emlékeztet. Máris megosztom Veled a titkát!



HOZZÁVALÓK

A tészta alaphoz:
4 tojás
csipet só
10 dkg gesztenyeliszt
10 dkg mandulaliszt (vagy ugyanennyi őrölt mandula)
5 dkg eritrit vagy nyírfacukor
1 sütőpor

A töltelékhez:
 1 csomag natúr gesztenyemassza
2 dl kókusztej (ha lehet, Aroy-D márkájú)
1 ek. kókuszzsír
3 dkg darált dió
1 marék mazsola
opció a csokis verzióhoz: plusz 2-4 ek. kakaópor
néhány szem dióbél


1. lépés
Válaszd szét a tojásfehérjét, és verd kemény habbá egy csipet sóval.

2. lépés
Keverd óvatosan a tojásfehérjehabhoz a sárgáját is, majd add hozzá a liszteket, a paleocukrot és a sütőport.

3. lépés
Simítsd a tésztát egy sütőformába. Én már csak szilikonos verziót használok, mert csak az első sütésnél kell kizsírozni, utána már nem, és tökéletesen kifordítható belőle a süti.

4. lépés
Az alaptészta tetejére készítsd el a krémet: a gesztenyemasszát dolgozd össze a többi hozzávalóval. Ha  csokis verziót szeretnél, akkor add hozzá az opciós 2-4 ek. kakaóport is.

5. lépés
A tésztára kend rá a krémet. Készülj fel, hogy ragadós-nyúlós lehet, ezért inkább kézzel bűvészkedj, és ne ragaszkodj a konyhai eszközeidhez. A tetejére helyezz néhány szép szem dióbelet.

6. lépés
Mehet a süti az előmelegített, 170 fokos sütőbe kb. 20 percre. Ha kihűlt, akkor szeleteld fel, és máris fogyasztható.

Tippek:
  • Nagyon jó reggelire, mert nem túl édes, de laktató.
  • Teljes mértékben klasszikus süteményre hasonlít - engem a nagyim mézes piskótáira emlékeztet -, mégsem nehezít el, és nincs okod a bűntudatra sem.
  • Dió helyett kipróbálhatod őrölt mandulával, törökmogyoróval vagy éppen kesudióval is.
  • Ha szereted, adhatsz hozzá őrölt vaníliát vagy fahéjat is.


3 megjegyzés:

  1. Hol szerzed be a natúr gesztenyemasszát? Én bioboltban sem találtam (igaz, még csak 3 helyen kérdeztem rá), a nagyobb üzletekben meg csak cukrozott van (legjobb esetben "csak" cukor van benne a gesztenyén kívül). Vagy ezt is házilag készíted? Ja és végre megszereztem a könyved, olvasni is élmény, remélem lesz második kötet is. ;) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Detti! Spar-ban, Tesco-ban szoktam rátalálni, pl. Maroni márkájú. Ha túlságosan natúr, akkor eritrittel tudod édesíteni. Örülök, hogy tetszik a könyvem, forgasd sokat és főzz belőle finomakat :-)
      Reni

      Törlés
    2. Akkor majd vadászok ott is, köszönöm. :)

      Törlés