2013. december 5., csütörtök

Gyors és finom paleo kenyérke

Kenyeret, de gyorsan és még paleót is? Ez itt pontosan az! Egyik reggeli kísérletem néhány kéznél lévő maglisztből, szezámmagból. Nagyon finom lett. Teszteld Te is!



Kb. 6 kis kenyérlepény készült ebből: 

2 tojást felvertem, ebbe 2 ek. szezámmaglisztet, 1 ek. gesztenyelisztet, 1 ek. tökmaglisztet és 1 ek. szezámmagot adtam hozzá. 

Majd kb. 1 tk. sütőport és kevés sót kevertem még bele.

Ennyi! A jól összekevert masszából felforrósított zsiradékon, serpenyőben egy-egy evőkanálnyi halmokban mindkét oldalán megsütöttem.

Finom és gyors!!! Kacsa- vagy libazsírral, tökmagolajjal fenséges reggeli.

Tippek:
  • Sütőporként glutén- ill. foszfátmentes sütőport szoktam használni. Miben más ez, mint a "hagyományos" sütőpor?  A foszfátmentes sütőpor nem tartalmaz dinátrium-foszfátot, ami egy stabilizátor, és hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Ez a fajta sütőpor azonban kismértékben tartalmaz kukoricakeményítőt (amilyen márkát használok, az  legalább bio).
  • Szódabikarbónával is lazíthatod a tésztát sütőpor helyett, ebben az esetben a fenti mennyiséghez kb. 1/2 tk. szódabikarbónát tegyél úgy, hogy előtte felfuttatod 1 tk. frissen facsart citromlével.
  • BUNDÁS KENYÉR: ha megsütötted a kenyérkédet, egy felvert tojás keverékébe alaposan megforgathatod, és újra megsütheted. Így még laktatóbb és finom bundás kenyérfélét készíthetsz.
  • A maradékot tartsd hűtőben, de egyszerre akár nagyobb adagot is készíthetsz, így gyorsan kéznél lesz legközelebb. 
  • Két kenyérke közé tehetsz hagyományos füstölésű kolbászt, szalonnát, sonkát, házi tepertőkrémet, házi májkrémet, friss zöldségeket - és így tovább. Becsomagolva elviheted magaddal munkahelyre, iskolába, utazáshoz. 
  • Az ilyen kenyérféléket a paleo táplálkozásra való átállásnál tartom hasznosnak, hogy enyhítse a kenyérhez való ragaszkodás elengedését. Azonban ha már kialakult a "saját paleód", egyáltalán nem szükséges ilyeneket készítened, ugyanis lecsökkenthetik az élettanilag értékesebb állati fehérjeforrások, egészséges zsírok és zöldségek kellő mennyiségű bevitelét. A magvak, maglisztek ráadásul hizlalhatnak és gátolhatják pl. a vitaminok, ásványi anyagok felszívódását. (Valaki kitalálhatná már nekünk a lazac- vagy más Omega 3-ban gazdag hallisztet. Bár az ízét nem tudom elképzelni egy kenyérfélében...)




13 megjegyzés:

  1. Nagyon finom!!! Olyan volt mintha bundás kenyeret ennék , amit imádtam! Tökmagolajjal próbáljátok ki, isteni!
    Az első adag ugyan a kukában végezte sajnos, mert nem számítottam rá hogy ennyire gyorsan felveszi a zsiradékot a tészta, és sajna pillanatok alatt megégtek:((( De másodjára szuper lett!!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg finom, most fogyott el. :) Biztos, hogy gesztenyelisztet tettél bele, nem kókuszt? Mert az enyém a gesztenyeliszttől sokkal barnább lett, ami ugyan nem vont le a finomságából. Legközelebb megpróbálom 1 kanál kókuszliszttel, gesztenye helyett, hátha akkor világosabb lesz és a kislányom is megeszi. :)
    Erika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika, biztos, hogy gesztenyeliszt került bele :-) Más az íze a kókuszlisztnek, azt nem is szeretem annyira használni. Más az íze, más az állaga... De hátha nálatok beválik így is ;-)
      Üdv:
      Reni

      Törlés
  3. Szia Reni,

    kezdő paleosként ez volt az első "kenyér" amit kipróbáltam. Sajnos nem volt gesztenyelisztem, így lenmagliszttel helyettesítettem. Nem tudom, hogy ez-e az oka vagy más, de alig bírtam a kanálról a serpenyőbe lapogatni a kis kupacokat :) ízre nem rossz, csak kicsit kiszáradt.
    Van esetleg valami tipped ezzel kapcsolatban :)
    Remek a blog, egyelőre csak ebből táplálkozom :)

    Üdv,
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      A lenmagliszt sajnos így is viselkedhet. Én nem szívesen használom, csak néha-néha. Teljesen más az íze gesztenyeliszttel. Azt javaslom, hogy próbáld ki még úgy, hogy a gesztenyeliszt helyett még 1 ek. tökmaglisztet teszel hozzá.
      Sok sikert a paleóhoz!
      Üdv:
      Reni

      Törlés
  4. Szia!
    A héten kezdtem paleózni.Az első kenyerem szörnyű lett.De ez a kenyérke isteni finom lett.A párom elég szkeptikus,de még neki is ízlett.Köszönöm szépen a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Melinda! Örülök, hogy ilyen hamar az utadba került a blogom, és nem adtad fel a paleót az első szörnyű kenyér után :-) Csak így tovább, egyetek jókat, finomakat, paleós ételeket!
      Reni

      Törlés
  5. Tényleg nagyon finom :) kíváncsi vagyok hideg milyen lesz :)

    VálaszTörlés
  6. Kedves Reni! Én nagyon szeretnék paleózni, de nem ehetek tojást... van esetleg alternatív ötleted? mit lehet tojás helyett használni? Johanna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Johanna! Miért nem eheted a tojást? A sárgáját és a fehérjét sem? Üdv: Reni

      Törlés
    2. intoleráns vagyok sokféle ételre. a tojásnak a sárgáját ehetem, a fehérjét nem sajnos... emellett intoleráns vagyok lisztre, kukoricára, tejtermékekre, szójára, zöldborsóra, sörre és sörélesztőre, kóladióra, curryre és ginkobilobára. fél éve derült ki :(
      előtte 2 hónappal kezdtem paleózni, de a reggelik komoly gondot jelentenek így, hogy a tojásételek nem oldják meg...

      Törlés
  7. Kedves Reni!

    Bűnbe visz ez a kenyérke, annyira finom. Kb 3 éve nem ettem kenyeret, eszembe se jutott, már teljesen leszoktam róla. PaleoMotivátor megosztotta a receptet Anyáknapján, gondoltam kipróbálom, a multkor úgyis csiklandozta az orrom a szomszédból terjengő bundaskenyérillat.:-) Gesztenyelisztem nem volt itthon, zöldbanánliszttel helyettesítettem. Nagyon finom! Köszönet érte!

    VálaszTörlés