2013. december 20., péntek

Chilis házi paradicsomszósz

Fűszeres zöldségchipsekhez kiváló! RECEPT ITT!
Nagyon egyszerű elkészíteni, ezért sose sajnáld az időt rá. Ne gyengülj el a bolti vacak ketchup-ok világában, mert 1 deciliterben 9, azaz KILENC kockacukor van! Őrült sok bajod lesz tőle, a túráztatott vércukorszinttől és a narancsbőr táplálástól a hízáson át a mesterséges éhségérzetig...az adalékanyagokról és az ízdrogról, a nátrium-glutamátról már nem is beszélve. 

Gyorsan kiszámoltam, 5 dl házi ketchup-ot 321 Ft-ból állítok elő. Így készítem otthon, maximum 15 perc alatt. Sokkal ízletesebb, igazi paradicsom ízű és színű!

Hozzávalók:
  • 5 dl hőkezeléssel tartósított paradicsompüré - ebben csak paradicsom és só szokott lenni. Pl. Spar saját márkás termékét veszem, egy doboz 169 Ft!
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 ek. kókuszzsír 
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. kakukkfű
  • 1 tk. bazsalikom
  • kevés frissen őrölt bors
  • chili vagy cayenne bors ízlés szerint
  • 1 tk. eritrit
  • só ízlés szerint
1. lépés
Egy magas falú lábasban hevítsd fel a zsiradékot, és a tűzről lehúzva keverd bele a zúzott fokhagymát, majd a paradicsompürét.

2. lépés
Mérsékelt lángon forrald fel a pürét, és add hozzá a fűszereket, eritritet. Fedő alatt főzd össze kb. 10 perc alatt.

3. lépés
A tűzről levéve a lábast egy botmixerrel (vagy turmixgéppel) turmixold össze a szószt. Kóstold meg, és ha kíván még sót, chilit vagy eritritet, akkor adj hozzá.

4. lépés
Töltsd egy edénybe, befőttes üvegbe, és tárold hűtőben, ha nem használod.

Grillcsirke tunkoláshoz is bevált!


Tippek:
  • Mindig tiszta kanállal szedj belőle, hogy ne romoljon meg.
  • Friss paradicsomból az igazi, de most sajnos tél van... ilyenkor ne próbálkozz vele, mert éretlen és sok méreganyagot tartalmaz, hiába a piros paradicsom illúziójával kecsegtet a boltokban. Attól a valóságban még zöld, de vannak olyan szerek, amitől bepirosodik...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése