2013. június 14., péntek

Mennyi vitamint szedjünk paleo étrend mellett?

Sokan sokfélét tudunk, milyen vitaminokból és mennyit érdemes szedni. Biztos tapasztaltad Te is: végeláthatatlan viták, tippek, hiedelmek, ki miről hallott, ki mit javasol. Tőlem is sokat kérdezgetitek, így utánajártam Sallay Katinál, a paleo étrendet folytató vitamin tanácsadónál: mire van szükségünk és mennyi a hivatalos paleo ajánlás ezekből a készítményekből?

"Szent-Györgyi Albert mondta, hogy a vitaminok azok az anyagok, amik akkor okoznak betegséget, ha NEM esszük meg őket.

Kell-e vitamint szedni a paleo mellett? Egyértelműen kell. Nézzük végig, miért.

A paleo sok zöldséget, húst, tojást ajánl, a fruktóz miatt kevés gyümölcsöt, és magvakat.
Mint közismert a zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak vitaminokat. Ez így is van. DE sajnos az évek során jelentősen csökkent vitamintartalmuk köszönhetően a talaj kizsigerelésének, a műtrágyázásnak, növényvédő szereknek. A sok nemesítés sem tett jót a növényeknek. Nagyobbak, szebbek, színesebbek lettek, de tápanyagtartalmuk nem nőtt. Sőt! 

Éppen ezért nem tudunk olyan mennyiségű zöldség-gyümölcsöt megenni, ami fedezné a napi vitaminszükségletünket. Például a napi 1000 mg C-vitamin beviteléhez meg kéne enni naponta 1,5 kg paprikát vagy 20 kg almát. Ezt nemcsak megfizetni, de megenni se lenne egyszerű.
 Azt se felejtsük el, hogy a vitamin sajnos lebomlik. A frissen leszedett gyümölcs még tartalmaz vitamint, de az, amelyik napok óta a zöldséges standon várja a vevőjét – már szinte semmit. Hasonló a külföldről, távoli országokból érkező áru esete is. Ezeket leszedik még zölden, és útközben a hűtőkonténerekben vegyszerekkel érlelik. Ez sem tesz jót a vitamin tartalmának. A frissen, a kertből leszedett zöldség-gyümölcs után a fagyasztott termékek tartalmazzák a legtöbb vitamint. Ezeket ugyanis éretten szedik le, és a szüretelés után nagyon rövid időn belül lefagyasztják. 

Nézzük a húsokat! A húsokban is van vitamin, bár a legelők minősége is jelentősen gyengült, így az ott termő fű sem az, ami régen volt.A húsokat többnyire megsütjük, megfőzzük. A hő hatására a vitaminok lebomlanak. Vagyis a füstölt húsokat kivéve a többi húsféléből nem sok vitaminra számíthatunk.

Még egy fontos dolog. A vitaminok rendszerben tudják kifejteni áldásos hatásukat. Ha csak az egyiket pótoljuk, a másikból fajlagos hiány léphet fel. Szervezetünknek mindegyikre szüksége van. És nem csak a vitaminokra, de az ásványi anyagokra, nyomelemekre is.
Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk szervezetünk funkcióinak normál működését, mindre szükségünk van. Ezt legegyszerűbben komplex készítményekkel – multivitaminokkal pótolhatjuk.
Sajnos az olajokat ( omega-3, lecitin, lutein) nem tudják ezekbe a készítményekbe beletenni, ezért ezeket külön kell szedni.


Másik gyakori kérdés a gyerekek vitaminigénye. Azt ne felejtsük el, hogy a gyerekek nem kicsi felnőttek. Más az igényük. Ha csak arra gondolunk, hogy egész nap mennyi feladatot kell ellátniuk – tanulás, sport, különórák – mennyi stressz éri őket is – felelés, dolgozatírás, összebalhézás a tesóval, stb. Emellett nekik még nőni is kell! Fejlődik, növekszik az egész gyerek. A csontozata, az izomzata, az idegrendszere, az agya. Ez nem kevés plusz tápanyagot igényel. Ha ezt végiggondoljuk, a gyerekeknek fajlagosan – testsúlyukat alapul véve – több tápanyagra, így vitaminra is van szükségük, mint a felnőtteknek.
 

Szendi Gábor vitamin ajánlását tartom helytállónak a paleo étrend esetén:

  • A vitaminból napi 5000 NE
  • B-vitaminból egy komplex készítményt ajánl, ami az összes B-vitamint tartalmazza
  • C-vitaminból a napi minimum az 1000 mg, de 10 testsúly kg-onként 300 mg az ajánlott.
  • D-vitaminból napi 2000 NE
  • E-vitaminból napi 400 NE a komplex, többféle tokoferolt is tartalmazó változatból
  • K2-vitamin főleg az idősebb korosztály esetében, akinél a szervezet már nem tudja szintetizálni ezt a vitamint a bevitt táplálékból, viszont fontos a kalcium megfelelő beépüléséhez.
  • Q-10 napi 50 mg. 30 éves kor felett már csökken a mennyisége a szervezetben, pedig nagyon fontos szerepe van a sejtek energiatermelésében és az érfal működésében.
  • Kalciumból napi 1500 mg egy felnőtt szükséglete, magnéziumból 750 mg – enélkül a D-vitamin sem hasznosul.

 Szükségünk van még vasra, cinkre, mangánra, rézre, jódra, mint ásványi anyagokra, illetve nyomelemekre. A nyomelemek a szervezetben rendkívül kis mennyiségben – nyomokban – előforduló, mégis nélkülözhetetlen ásványi anyagok. Ilyen például a mangán vagy a molibdén."

Sallay Katalin, vitamintanácsadó, a Vitaminsarok üzletvezetője

4 megjegyzés:

  1. Ez így szép....csak kár, hogy egyszerű földi halandónak ez a mennyiség megfizethetetlen!!!

    VálaszTörlés
  2. Arra van ötletetek, hogy ezt mivel lehet a szervezetbe juttatni? Reni, Te miket szedsz (ha egyáltalán...)? Köszi előre is!

    VálaszTörlés
  3. Egyszerre válaszolva mindkettőtök kérdésére: azt, hogy ki mennyit tud vitaminokra ráfordítani, természetesen saját döntés kérdése. Én napi 1.000 mg C-vitamint szedek már évek óta minden nap, napi 2.000 NE D-vitamint eddig kampányszerűen szedtem, főleg az őszi-téli időszakban, amikor meg süt a nap, mágnesként vonz, ott vagyok alatta :-) Aztán amikor abbahagytam, kétszer is elég durva megfázás döntött le a lábamról. Majd újra felturbóztam a szervezetem D-vitaminnal, és mindenféle gyógyszer, Coldrex és társai nélkül 2-3 nap alatt meggyógyultam. Q-10 készítményt próbáltam még ki, azt is nagyon fontosnak tartom. Étkezésnél a kiegyensúlyozottság sokat számít, hogy mindenből sokfélét együnk, és halféleségekből legalább heti 3 alkalommal is lakmározzunk be. Na, és a himalája só!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia! Azt kérdezném, hogy milyen márkájú vitamin a jó. Mert ugye ezek is tele vannak, mindenféle hozzáadott anyaggal, amit lehet éppen kerülünk a paleóban. Mindegy, hogy olcsó, drága, és hogy mik a hozzáadott dolgok? Csak vegyük le a polcról, amelyik nekünk szimpatikus és kész? Vagy van kimondottan olyan márka, ami mentes a számunkra nem megfelelő anyagoktól? Válaszod előre is köszönöm!!!

    VálaszTörlés