2012. szeptember 2., vasárnap

Paleo TOP 100: a kesudiótej


Nálam a tejeskávé szent és sérthetetlen. Lemondani róla? Soha! Éppen ezért mindenféle növényi tejet kipróbáltam, amikor rájöttem, mennyivel egészségesebb a szervezetemet távol tartani a tehéntejtől és annak különböző feldolgozott termékeitől.

Biztosan van, akinek ízlik, de nekem konkrétan a zabtej, rizstej, és a szójatej íze borzasztó volt, és még a legfinomabb kávét is "napi szükséges rosszá" alakította. Élvezhetetlenné vált tőlük minden újabb tejeskávé-kísérlet, és csak valami csoda folytán bírtam ki hónapokig. (Ráadásul ezek a gabonatejek vagy éppen a szója hüvelyesként különböző mértékű gyulladásokat, emésztési problémákat okoz a szervezetben.)

Kísérletezéseim során végre megtaláltam: a kesudiótej bizonyult a legjobbnak, mert a tehéntejhez  leginkább hasonló állaga és íze van. Hihetetlen? Én is így gondoltam először! Tégy egy próbát Te is!

A kesudiót a legegészségesebb dióféleként tartják számon. Mivel érdemelte ki a SZUPER jelzőjét?
  • Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.
  • Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. 
  • Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát.
  • Fogyasztása fokozott teltségérzetet kelt, ezért az éhségérzetet jelentősen csökkenteni tudja, jól illeszthető fogyókúrákba.
  • Magas olajtartalma miatt romlékonyabb a többi diófélénél, ezért a natúr kesudiót érdemes hűtőben tárolni.

Így készítem a kesudiótejet: 5 dkg natúr kesudiót egy botmixerrel (vagy turmixgépben) kevés vízzel felöntve turmixoljuk 1 percig, majd öntsük hozzá a maradék vizet is, össz. 3,5 dl kell hozzá. Egy csipet sót is dobhatunk hozzá, de nem szükséges. Turmixoljuk egyneművé, ez kb. 2 percet vesz igénybe.

Mindig annyi mennyiséget érdemes készíteni, amennyi aznap elfogy, mert frissen a legjobb. De hűtőben is tárolhatod a maradékot, így 2-3 napig eláll. Utána ugyanúgy megsavanyodik, mint a tehéntej. Rejtély, hogy miért, de így van…

Ezt használom a tejeskávén kívül levesekbe tejszínként, szószokhoz, és még gyümölcsfagyihoz is kipróbáltam. A másik tejhelyettesítőm a kókusztej, de az édesebb, karakteresebb ízű, sűrűbb, a kesudiótej viszont abszolút semleges, így bármihez használható.

De nem csak ennyit tud! A kesudió sózott, pörkölt verziója vette át nálam a korábbi chips- és egyéb nassolnivalók helyét. De ezen kívül nagyon praktikus éhségcsillapító, ha olyan helyre megyek, ahol tudom, nem lesz a fogamra való étek, vagy éppen nincs időm enni, főzni külön.  

12 megjegyzés:

  1. Szia! Te hol veszed a natúr kesudiót kifizethető áron?

    Üdv

    Ági

    VálaszTörlés
  2. Szia itt is :-) Általában zöldségpiacon kimérve árulják, ott szoktam venni. De nem sokkal olcsóbb ott sem, 10 dkg 420-450 Ft között mozog... Azt hiszem, ABC-kben a Kalifa márka árul még 10 dkg-os kiszerelést vmi 420 Ft körül.
    Üdv:
    Reni

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Az lenne a kérdésem, hogy a kesudiótejet úgy is el lehet készíteni szerinted, hogy előbb ledarálom a nyers kesudiót és aztán öntöm hozzá a vizet, majd hagyom állni az egészet egy ideig? Csak mert nincs turmixgépem (egyelőre), csak kávédarálóm, de már nagyon szeretném kipróbálni a kesudiótejet.
    Máshol is így olvastam, ahogy te készíted, de reménykedem, hátha az én elképzelésemmel is működik a dolog :)
    Előre is köszi a választ!

    VálaszTörlés
  4. Tekla, el tudom képzelni, hogy így is működhet, próbáld k mindenképpen!!!!

    VálaszTörlés
  5. Turóczi Szabolcs2013. április 25. 12:45

    Sziasztok,

    Én most fogom kipróbálni először a kesutejet. Találtam egy helyet ahol 2 kg-os kiszerelésben lehet venni kesudiót 6600 Ft-ért, ez nagyon jó ár, 330 Ft-ra jön ki 10 dkg!!!
    megosztom neketek is:
    http://www.vegetar.hu/index.php?tid=337&cs=22

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az oldalukon csak 25 dk-os kiszerelésben van, tehát így drágább.
      Hogy rendelted onnan? Köszi.
      Mado

      Törlés
    2. Az ECO kiszerelések/olajos magvaknál találod, és most már az ár is kedvezőbb, 6200HUF/2 kg
      http://www.vegetar.hu/index.php?tid=337&cs=22
      Csináltunk belőle kesutejet, nagyon jól sikerült!
      Szép napot mindenkinek!

      Törlés
    3. Találtam még olcsóbbat egy cukrász webshopon, igaz itt fél kg-os kiszerelésben van, de olcsóbb, viszont több a postaköltség...
      http://www.cukraszdiszkont.hu/shop.php?id=2076255&idtip=1&idkod=19&valasztas=konkret_termek
      Dóri

      Törlés
  6. Én a fővám téri vásárcsarnokban szoktam venni, ha bemész a főbejáraton, akkor a közepe tájékán, azt hiszem a 3. keresztutcában, a duna felé eső oldalon vannak ők:
    https://www.facebook.com/magosbolt?fref=ts
    380.- / 10 dkg a natúr, 400.-/10 dkg a sós-pörkölt.

    VálaszTörlés
  7. Szia,
    mi nemrég tértünk át a saját készítésű gabonatejekre. Gabonatej készítő gépet szereztünk be:), és eszméletlenül egyszerű így elkészíteni bármilyen tejet, és nagyon finomak is. Kedvenc a mandulatej! Te próbáltad már géppel készíteni a tejet? Mi a véleményed ezekről a gépekről?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Eszti! Gabonatejet nem iszom, az nem paleo, de a mandulatej jól hangzik! Még nem használtam, milyen márkájú a tiéd?

      Törlés
    2. Szia:) Hát, márkát nem találtam, de a www.gabonatej.hu oldalon vettük pár hónapja. Mi is csak magtejeket készítünk vele, nagyon gyors és egyszerű. Vannak az oldalon receptek is (paleo is). :)

      Törlés