Gyulladás. Sokszor halljuk, tapasztalhatjuk is. A nem paleo
alapanyagokat (tejtermékek, cukorfélék, gabonafélék - a gluténmentesek is -,
burgonya, rizs, kukorica, hidrogénezett növényi olajok, adalékanyagok, stb.)
általánosságban azért nem fogyasztjuk, mert gyulladásokat okoznak a
szervezetben.
Mégsem biztos, hogy eléggé értjük, miért nem jó, ha gyulladt a
szervezetünk. Összeszedtem a legfontosabbakat erről, olvasd végig, érdemes!
- A gyulladás a szervezetünk természetes jelzése, figyelmeztetése arra, hogy valamilyen stressz, káros hatás, stb. ért bennünket.
- Duzzanatot, fájdalmat hozhat létre.
- A gyulladás egyfajta védekező mechanizmus is, pl. lelassítja a mozgásunkat egy meghúzódott boka esetén, így időt kapunk a gyógyulásra, kevésbé erőltetjük túl magunkat.
- A gyulladás rövid idejű fennállása és az erre való odafigyelés, értelmezés létfontosságú a túlélés és a tartós egészségünk szempontjából.
- Eddig nincs is baj vele. De amikor a gyulladás kicsúszik a kezeink közül, és nem megfelelő módon reagálunk rá, akkor elkezdődnek a problémák.
- Ugyanis A GYULLADÁS FIGYELMEZTETÉS VALAMIRE: valamit nem jól csinálunk, valamiből vissza kell vennünk, meg kell változtatnunk. De ha hosszabb ideig együttélünk a gyulladással, az állandó irritációt jelent a szervezetünkre. És a „vészcsengő” bekapcsolva marad.
- Mit okoz ez? A véráram közvetítésével elterjed az információ az egész testben. Egy sor olyan vegyi anyag termelődik, amely közvetlenül mérgező a sejtek számára. Ez a sejtműködés csökkenéséhez, majd a sejtek pusztulásához vezet.
- Vegyünk például egy ízületi gyulladást. Mi a mai hagyományos reakció erre? Gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítás, gyulladásgátló megoldások. Vagyis az észlelésünket tompítjuk, a vészcsengőt próbáljuk elhallgattatni. Akár hosszú éveken át. És a helyzet egyre rosszabb lesz, ugyanis nem a gyökerét szüntetjük meg a problémának, hanem homokba dugjuk a fejünket, és tüneti kezelésekben bízunk.
Ami nem a mi hibánk, hiszen honnan tudnánk ennyi mindent,
szinte sehol nem tanítják meg érthetően a szervezetünk működését. De tehetünk
érte, ha szembejönnek például ilyen információk, mint amiket leírtam.
A fenti állításokat Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c.
könyvéből foglaltam össze a gyulladásról. Hasznos olvasmány az egész könyv,
ajánlom figyelmedbe. Elsősorban a harmadik típusú cukorbetegségről (pl.
Alzheimer-kór) szól, vagyis hogy az agyunkat milyen mértékben károsítják
gyakorlatilag a nem paleo ételek.
Gondold végig a fentieket, és ha döntési helyzetbe
kerülsz, emlékezz ezekre is!
Az egészséged a Te döntésed eredménye. Mindig. Légy éber, és
ilyen szemmel tekints önmagadra. Felelős vagy a testedért, a szervezeted
vitalitásáért - és nemcsak magadnak
tartozol ezzel felelősséggel, hanem a szeretteidnek is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése