2016. október 29., szombat

Gyulladás: tényleg tudod, mi történik ilyenkor Veled?

Gyulladás. Sokszor halljuk, tapasztalhatjuk is. A nem paleo alapanyagokat (tejtermékek, cukorfélék, gabonafélék - a gluténmentesek is -, burgonya, rizs, kukorica, hidrogénezett növényi olajok, adalékanyagok, stb.) általánosságban azért nem fogyasztjuk, mert gyulladásokat okoznak a szervezetben. 

Mégsem biztos, hogy eléggé értjük, miért nem jó, ha gyulladt a szervezetünk. Összeszedtem a legfontosabbakat erről, olvasd végig, érdemes!


  • A gyulladás a szervezetünk természetes jelzése, figyelmeztetése arra, hogy valamilyen stressz, káros hatás, stb. ért bennünket.
  • Duzzanatot, fájdalmat hozhat létre.
  • A gyulladás egyfajta védekező mechanizmus is, pl. lelassítja a mozgásunkat egy meghúzódott boka esetén, így időt kapunk a gyógyulásra, kevésbé erőltetjük túl magunkat.
  • A gyulladás rövid idejű fennállása és az erre való odafigyelés, értelmezés létfontosságú a túlélés és a tartós egészségünk szempontjából.
  • Eddig nincs is baj vele. De amikor a gyulladás kicsúszik a kezeink közül, és nem megfelelő módon reagálunk rá, akkor elkezdődnek a problémák.
  • Ugyanis A GYULLADÁS FIGYELMEZTETÉS VALAMIRE: valamit nem jól csinálunk, valamiből vissza kell vennünk, meg kell változtatnunk. De ha hosszabb ideig együttélünk a gyulladással, az állandó irritációt jelent a szervezetünkre. És a „vészcsengő” bekapcsolva marad.
  • Mit okoz ez? A véráram közvetítésével elterjed az információ az egész testben. Egy sor olyan vegyi anyag termelődik, amely közvetlenül mérgező a sejtek számára. Ez a sejtműködés csökkenéséhez, majd a sejtek pusztulásához vezet.
  • Vegyünk például egy ízületi gyulladást. Mi a mai hagyományos reakció erre? Gyógyszeres kezelés, fájdalomcsillapítás, gyulladásgátló megoldások. Vagyis az észlelésünket tompítjuk, a vészcsengőt próbáljuk elhallgattatni. Akár hosszú éveken át. És a helyzet egyre rosszabb lesz, ugyanis nem a gyökerét szüntetjük meg a problémának, hanem homokba dugjuk a fejünket, és tüneti kezelésekben bízunk.

Ami nem a mi hibánk, hiszen honnan tudnánk ennyi mindent, szinte sehol nem tanítják meg érthetően a szervezetünk működését. De tehetünk érte, ha szembejönnek például ilyen információk, mint amiket leírtam.

A fenti állításokat Dr. David Perlmutter: Gabonaagy c. könyvéből foglaltam össze a gyulladásról. Hasznos olvasmány az egész könyv, ajánlom figyelmedbe. Elsősorban a harmadik típusú cukorbetegségről (pl. Alzheimer-kór) szól, vagyis hogy az agyunkat milyen mértékben károsítják gyakorlatilag a nem paleo ételek.

Gondold végig a fentieket, és ha döntési helyzetbe kerülsz, emlékezz ezekre is!

AZ EGÉSZSÉGED SOKKAL TÖBB ANNÁL, minthogy mennyi kalóriát fogyasztasz, meg hogy néha lehet bűnözni, illetve hogy puffadsz-e valamitől, vagy nincs látványos tünete valaminek, ami rombolja a vitalitásod.


Az egészséged a Te döntésed eredménye. Mindig. Légy éber, és ilyen szemmel tekints önmagadra. Felelős vagy a testedért, a szervezeted vitalitásáért  - és nemcsak magadnak tartozol ezzel felelősséggel, hanem a szeretteidnek is. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése