2016. március 18., péntek

ÚJ ROVAT! HÉTVÉGI BEVÁSÁRLÓLISTÁM ÉS EZEKET FŐZTEM BELŐLÜK

Új rovatot indítottam az eddigi lelkesítő visszajelzéseiteknek is köszönhetően, hátha így még több segítséget, tippet tudok adni Neked a pénztárcabarát paleóhoz és a finom fogások készítéséhez. Ezeket készítettem el a medvehagymára, friss tavaszi zöldségekre és a halak, herkentyűk kombinációjára épülve:


BEVÁSÁRLÓLISTÁM: 
A most következő mennyiségek több személyre szóló adagot adnak ki a lenti receptekből, és/vagy a maradékot elrakhatod, lefagyaszthatod.
2 csomag hónapos retek: 400 Ft
2 csokor petrezselyem: 100 Ft
2 csomag újhagyma: 240 Ft
1 kis újzeller: 300 Ft
500 gr barna csiperkegomba: 450 Ft
1 fejes saláta: 250 Ft
1 közepes karalábé: 120 Ft
1 csokor medvehagyma: 290 Ft
30 dkg lazac: 1.260 Ft
20 dkg garnélarák: 1.000 Ft
Bevásárlás itt: Lehel téri Vásárcsarnok őstermelői és hentesei



******************************************************************************
EZEKET KÉSZÍTETTEM BELŐLÜK:

1.       MEDVEHAGYMÁS MÁRTOGATÓ ZSENGE TAVASZI ZÖLDSÉGEKKEL
Hozzávalók 2 adaghoz: 

1 csokor medvehagyma (kb. 10-12 dkg)
1 dl extraszűz olívaolaj
5 dkg natúr napraforgómag
só, bors ízlés szerint
2–4 ek. kókusztej (elhagyható)
A tálaláshoz most éppen hónapos retek, fejes saláta, zsenge karalábé

·    Tedd az összes hozzávalót turmixgépbe, és krémesítsd őket. Botmixert is használhatsz.
·    Töltsd a keveréket tiszta, sterilizált befőttesüvegbe, önts rá egy vékony réteg olívaolajat, zárd rá a fedőt, és tartsd hűtőben.
·    Tálald friss tavaszi zöldségekkel, pl. hasábokra vágott karalébé, négyfelé vágott hónapos retek, és fejes saláta levelek.




2.       MEDVEHAGYMÁS-ZELLERES GOMBAKRÉMLEVES 

Hozzávalók 4 főre:
50 dkg barna csiperkegomba
2 szál sárgarépa
20 dkg friss zellergumó
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 ek. kókuszzsír
1 liter víz
½ citrom leve
só, bors
1 marék apróra vágott petrezselyemlevél
2 ek. frissen aprított medvehagyma
1 tk. frissen aprított zellerlevél

·         Mosd meg a gombát, és vágd vékony szeletekre. A zöldségeket, hagymát tisztítsd meg, és késsel vagy aprítógépben szeleteld fel. A gombaszeletekből tegyél félre 1 maréknyit, ezekből lesz a levesbetét.
·         Pirítsd meg a hagymát 1 ek. forró zsiradékon, majd húzd félre, és keverd hozzá a zúzott fokhagymát is. Add hozzá az aprított zöldségeket, és fedő alatt párold őket 2-3 percig. Innentől kezdve használj fedőt. Öntsd fel a vízzel, és ha felforrt, keverd hozzá a citromlevet.
·         Ha megpuhultak a zöldségek, botmixerrel pépesítsd a levest, tedd vissza a tűzre, és forrald fel.
·         Készítsd el a levesbetétet is: 2 ek. zsiradékon pirítsd meg a maréknyi gombaszeletet, és a végén facsarj rájuk egy kevés citromlevet is. Folyamatos kevergetés közben pirítsd tovább őket tetszésed szerint; ettől egy kicsit karamellizálódni fognak, és nagyon pikáns ízük lesz. Vigyázat, mert a citromlé miatt meg is éghetnek, ha nem figyelsz oda!
·         Végre tálalhatod a csodás krémlevest: a levesbetétre szedj a krémlevesből, és szórd meg frissen vágott zöld fűszerrel.



3.       TENGERI FINOMSÁG TÁL FOKHAGYMÁS-CITROMOS MÁRTOGATÓVAL 
Hozzávalók 2 főre:
15 dkg lazac
1 ek. kókuszzsír
só, bors ízlés szerint
10 dkg garnéla
2 gerezd zúzott fokhagyma
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 ek. frissen facsart citromlé
néhány szelet citrom

·         A lazacból vágj két szeletet, mosd meg, itasd le róluk a vizet, és sóval, borssal megszórva hagyd állni őket 10 percig.
·         Ezalatt készítsd el a rákot. Ha friss garnélarákot használsz, akkor görgess lejjebb a tudnivalókért.* Ha mirelit állapotban szerezted be – ez a gyakoribb -, akkor nézd meg a címkén, hogy elő van-e főzve az alapanyag. Ha igen, akkor kiolvadás után tedd fél percre felforralt, lobogó, sós vízbe, majd csöpögtesd le, és tartsd melegen.
·         Vissza a lazachoz. Egy vastag serpenyőben forrósíts fel egy kevés kókuszzsírt, és amikor már tűzforró, tedd bele a halat. 2-3 percig süsd az egyik oldalát, amíg kéreg keletkezik rajta, utána fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd további 2 percig, majd óvatosan emeld ki vagy csúsztasd tányérra.
·         Szedj tányérra mindent, kínáld hozzá kis tálkában a zúzott fokhagymával, 1 ek. citromlével és kevés sóval ízesített olívaolajos mártogatót, néhány friss citromgerezdet, illetve apróra vágott zöld fűszerrel – most medvehagymával, petrezselyemlevéllel – is díszítheted.

TIPP: ha van otthon paleo kenyered, akkor azt vágd csíkokra, és kínáld a tálhoz. Ha nincs, és még nem ismered az egyik legjobb receptet, akkor „A kenyér”receptemet ebben a könyvemben találod!
Fejes salátát is kínálhatsz hozzá köretként, vagy más tavaszi zöldséget. 


* ÍGY KÉSZÍTSD ELŐ AZ ELŐFŐZÖTT, HÉJAS, EGÉSZ GARNÉLÁT! 
·         Ha egészben veszed meg a rákokat, akkor először a fejeket csavard le egy mozdulattal, majd a lábait is. A legegyszerűbb kézzel dolgozni, „mosakodj be” hozzá, vagy húzz fel eldobható gumikesztyűt, hogy higiénikusan készíthesd elő.
·         Ezután a héjas páncélt is távolítsd el.
·         A garnélák hátát metszd be éles késsel kb. 2 mm mélyen, az előbukkanó sötét eret mosd ki belőle, és csöpögtesd le. Ezután már felhasználhatod ételkészítéshez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése