2014. április 22., kedd

Thai kókusztejes csirkeleves - teljesen másképp

Ismered a kókusztejes thai (csirke)levest, a Tom Kha-t? Nagyon finomat kóstoltam korábban egy thai étteremben (greenthai.hu), és a séf elmesélte, hogy mi a titka. Rájöttem, hogy kompromisszumot kell kötnöm, ha itthon is elkészíteném, mert ismerve magamat nem fogok állandóan galangal, indiai citromfű és kaffir lime levél után vadászni és cukorral, tartósítószerrel megspékelt szószokat használni. Arról nem is beszélve, hogy a korianderrel meg köszönőviszonyban sem vagyunk, nem bírom az ízét... :-) 

Így az eredeti receptet a karakterének megtartása mellett kicsit leegyszerűsítettem, átfűszereztem a saját ízlésemre, és valami elképesztően finom leves lett belőle!

A saját recept: thai kókusztejes csirkeleves - teljesen másképp


 3 + 3 ek. kókuszzsír
25 dkg csirkemell kis kockákra vágva
1/2 zöldcitrom leve
2 szál újhagyma szárával együtt (vagy 2 ek. póréhagyma) felkarikázva
7 dkg friss gyömbérgyökér felkarikázva
4 nagy gerezd zúzott fokhagyma
7-10 dkg gomba (csiperke vagy laska)
1-2 marék friss citromfű (amiből teát szoktunk főzni)
6 dl víz
4 dl kókusztej
só ízlés szerint (nálam ez 1 ek.)
frissen őrölt bors és csili szintén ízlés szerint

1. lépés
Egy magas lábasban felforrósított kókuszzsíron pirítsd meg a csirkemellet, majd amikor már jól átsültek, de még fehérek, csorgasd rá a citromlevet is, ettől kicsit pikánsabb lesz és karamellizálódni fog. Folyamatos kevergetés mellett pirítsd meg.

2. lépés
Add hozzá a felaprított hagymát, a gyömbérgyökeret, kicsit süsd össze őket, majd a tűzről félrehúzva következhet a fokhagyma és a gomba is.

3. lépés
Öntsd fel vízzel, kókusztejjel, add hozzá az apróbb levelekre tépkedett citromfüvet, az ízlés szerint kiporciózott fűszereket, és fedő nélkül főzd össze, hogy kicsit besűrűsödjön a leves. Ez közepes láng mellett kb. 10 percet jelentett nálam. 

4. lépés
Ez teszi fel az i-re a pontot: keverj hozzá még kb. 3 ek. kókuszzsírt. Ettől lesz igazán selymes, ízletes, kóstold meg előtte-utána és rá fogsz döbbenni!


Tipp:
  • Ha sikerül szerezned, akkor a nálunk jóval könnyebben beszerezhető citromfű helyett használj 1-2 szál indiai citromfüvet. Ezt főzd bele a levesbe már a 2. lépésnél. 
  • Ha nem szeretnéd kerülgetni a gyömbérgyökeret (nem ennéd meg a levesben), akkor a képen látható módon szeleteld-vagdald be. Így könnyebb lesz kihalászni, de ugyanúgy kifő belőle az az íz, amire szükségünk van!


*******************************************************************************************************


A teljesen hagyományos receptet is közreadom összehasonlításképp, forrása a thaicentrum.hu portál. De ne feledd, ez nem paleo recept jó néhány hozzávaló (cukor, szószok) miatt!
 
forrás: thaicentrum.hu

kb. 300 g csirkehús, tisztán mérve
500 ml csirkealaplé
500 ml kókusztej
2 szál thai citromfű (citronella)
kb. 1,5 cm galangal, szeletelve
4 db kaffir lime levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 mk só
kevés feketebors, frissen őrölve
1 db thai chili (ízlés szerint, vagy chilipehely)
kb. 200 g gomba (laskagomba vagy champignon)
3-4 ek thai halszósz (nam pla)
2-3 ek zöldcitromlé
½ korongnyi pálmacukor (vagy 1 tk-nyi barna nádcukor)
A tetejére
1 szál újhagyma
1 maroknyi koriander, frissen
chili, vagy pirított chilipaszta (nam prik pao)


A csirkehúst vékony és lapos falatokra vágom, lehet comb és mellehúsa is, csak csont ne legyen benne. (Abból főzzünk levest.) A citromfüvet egy széles kés élével megnyomkodom vagy rávágok egy serpenyővel, hogy az illóolajok jobban előjöjjenek a rostokból és tányérba illő darabokra vágom. (A végén ki lehet venni, de autentikus thai helyen mindent bennehagynak.)
Egy lábasba öntöm a csirkehúslevest, egyelőre a kókusztej felét és beleteszem a húst. Hagyom, hogy gyöngyözve, lassú hőn forrjon, akkor beleteszem a citromfüvet, a szeletekre vágott galangalt, a lime levelet és a zúzott fokhagymát. Sózom, borsozom, chilit is teszek bele, ha erősre gondolnám - különben elég lesz a végén is. Jó 10 percig hagyom fedő alatt főni, amíg a hús megpuhul.
Közben a gombát megtisztítom és lapos szeletekre vágom, azzal is főzöm a levest még 5 percig. Ha kész, hozzáöntöm a maradék kókusztejet, egyszer felforralom és halszósszal, zöldcitromlével és esetleg egy pici cukorral ízesítem, hogy kellemes, édes-savanykás íze legyen.
A tányérban a leves tetejére teszem az újhagymakarikákat, megszórom a korianderrel és ízlés szerint chilivel.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése