2014. április 21., hétfő

A tökéletes sonka - ilyet vegyél, így főzd meg 3 lépésben!

A Facebook csoportomban már napokkal ezelőtt írtam róla, de hogy később is visszakereshető legyen, itt is közzé teszem. (Még ma este sem untam meg ezt a jó kis porhanyós, ízletes, fűszeres sonkát!)

Még sosem főztél otthon sonkát? Segítek benne! Nemcsak az a fontos, hogyan főzzük meg, hanem az is, hogy pontosan milyen sonkával tegyük ez.

 
Azért azt előrebocsátom, hogy semmi értelmét nem látom ezt a csodás alapanyagot csak kampányszerűen, húsvét közeledtével körbeszimatolni és kizárólag ekkor bőségtálakat készíteni belőle. (Olyan hangulatú ez, mint amikor karácsony előtt megverekszünk a pontyért, az év 355 napján meg a halárus pultján fonnyadnak el...) 


Szóval mindig jó választás a sonka!!! Eszméletlenül finom, és még egészséges is, ha... és még egyszer HA... kizárólag hagyományos füstölésű darabot választasz. Piacra, henteshez, házhoz kell menni érte, nem hiperszupermarketbe, de megéri! Figyelj arra, hogy sötétlilás húst válassz (minél sötétebb, annál szárazabb, vagyis hagyományos úton füstölték-tartósították), és nem árt a tetszetős daraboknál a címkét is elolvasni. Só, ennyi a titka a legtutibb sonkatartósításnak! Nem kellenek hozzá szulfitok és nitritek, csak hozzáértés és idő, mert legalább 4-6 hétig készül egy-egy darab. Gondolj erre is, amikor mérlegeled a különböző árfekvéseket, mert a hagyományos sonka valóban sok odafigyelést kap ellentétben a gyorsérlelésű, füstaromával befújt, vegyszerekkel tartósított és sütéskor orrfacsaró szagot árasztó "nyers" hús társaihoz képest. 

Na, nem terrorizállak tovább. Csak úgy kijött belőlem az őszinte vélemény Írtam már erről bővebben is, itt találod a részleteket: http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/search/label/a%20húsról


Megvan a sonka, így főzd meg 3 lépésben: 

1. Áztasd be a hagyományos füstölésű sonkát (pl. comb vagy tarja, az enyém 1,7 kg) hideg vízbe 12-24 órára, így a sok só kiázik belőle.
 
2. Öntsd le róla az áztatóvizet, friss vízzel öntsd fel, és az alapfűszerezéssel (1 vöröshagyma héjastul félbevágva, száraz serpenyőben a vágott fele megpirítva; 1 fej fokhagyma gerezdjeire szedve, megpucolva, 4 babérlevél és egy evőkanál szemes fekete bors) főzd a sonkát kilónként 1-1 óráig. 




3. Hagyd a főzővízben kihűlni, ettől válik igazán omlóssá és ki nem száradttá. Utána emeld ki, és kész! (A főzővizet fel lehet használni egy jó leveshez alapnak.)


TIPP: A 2. lépésnél használj sütőbe tolt római tálat, ha eszméletlen finom ízekre vágysz!
A római tálat először is áztasd be legalább fél órára hideg vízbe, hogy a pórusai megszívják magukat, aztán öntsd ki belőle. Az így előkészített tálba rakd bele az ételt, és NEM előmelegített, hanem még hideg sütőbe tedd: először kb. 15 percig 150 fokon hagyd, hogy átjárja a meleg levegő, hozzászokjon, majd utána tekerd fel nyugodtan akár a maximumra is. Időben kicsit több a pluszkörök miatt a sütés-főzés, de ha végigcsinálod, ételed legeslegfinomabb ételét készíted el benne  .



MÉG TIPP: További fűszereket is használhatsz a főzéshez, pl. borókabogyó vagy csilipaprika vagy póré- vagy medvehagyma.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése