2013. július 25., csütörtök

A legfinomabb natúr napozókrém: véd és kényeztet egyszerre!!!

Már 12. napja tesztelem aktív Adriai-tengerparti napozás-vízpartozás mellett ezt a saját készítésű napozókrémet. Eleinte szkeptikus voltam, ki tudja, mégis mennyire véd majd a vízről is visszaverődő intenzív napsugarak ellen úgy, hogy nem lesz lehetőségem egész nap folyton utánakenegetni magam. JELENTEM, EZ EGY SZUPERKÉSZÍTMÉNY!!! Egészségesen és egyenletesen barnulok a kakaóvajnak köszönhetően, finoman ápolja a bőrömet a sheavaj és a kókuszolaj, a méhviasz pedig teljesen tartóssá teszi a krémet, amit reggel felkenek, az tutira ottmarad fürdés után is! Egy nagy tégellyel, a recept ötszöröséből készítettem, kb. 3.000 Ft-ba került így, és 400 ml lett az eredménye. Bioboltokból és a Mediline-ból szereztem be az alapanyagokat. 15-20 faktoros naptejnek felel meg, de ezt még több cink-oxid hozzáadásával növelni lehet. Nem olvadozik, nem folyik, és nyár végéig ki fog tartani. Szóval isteni! Teszteld Te is!

NAPOZÓKRÉM RECEPT 100 ml-hez:
10 g shea vaj
10 g kakaóvaj
20 g kókuszolaj
12 g méhviasz
10 g cink-oxid 


Először a méhviaszt és a kakaóvajat kezdd el gőzfürdő felett felolvasztani (egy lábosba tegyél vizet, amit elkezdesz melegíteni, és erre rakj egy olyan – hőre nem lágyuló – edényt, aminek a feneke nem ér a vízhez), majd add hozzá a shea vajat és végül a kókuszolajat. Amikor minden összekeveredett mindennel, vedd le a tűzről az edényt, és végül alaposan keverd hozzá a cink-oxidot. Ezt kis adagokban kevergesd, vigyázz, hogy ne ülepedjen le az aljára.  


 Próbáld ki Te is, ha még nem ismered! Nagyon szép barna leszel tőle és egészséges marad a bőröd napozás után is!


A recept forrása: lukreciakencei.hu


11 megjegyzés:

  1. Vigyázat, nem 15-20 faktoros, hanem maximum 6-8, ha a megszokott skálát használjuk. Kémiai fényvédő helyett fizikai fényvédő van benne (kakaóvaj és cink oxid). Vagyis nem ugyanazt tudja, mint egy kémiai fényvédős, csupa méreg napozókrém. Természetesen nagyon jó a krém, semmi olyan kémiai anyag nincsen benne, ami ártana a bőrödnek, de óvatosan. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsu! A bioboltostól kaptam az infót... már bennük sem bízhat az ember? :-( Egyébként 2 hétig teszteltem egyfolytában egy nyári hajóúton, reggeltől-estig vízen. A bőrömet nagyon szépen védte, igazából jobban is barnulhattam volna :-) Köszi az infót!

      Törlés
    2. Ezzel szép nagy vitát lehetne elindítani. Kíváncsi vagyok, hogy Zsuzsa honnan vette az információit, csak nem hagyományos orvoslásból?... A vajak önmagukban 4-6-os fényvédővel rendelkeznek és a cink-oxid miatt lesz a krémből 15-20-as fényvédelem. A kémiai fényvédő nem tud annyival több jót, mint amennyivel több kárt okoz, ezt figyelembe kelkene venni.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Senki nem védte a kémiai fényvédőt, sőt, értő olvasással ennek az ellenkezője derül ki. Mindössze mindenféle "hagyományos orvoslás" (?) helyett óvatosságra intettem. Hozzáteszem, névvel vállalva a véleményemet...

      Törlés
  2. cink-oxidot honnan lehet szerezni? árban ezek hogy vannak?

    VálaszTörlés
  3. Fenyvesi Szilvi2014. május 28. 21:50

    Itt van egy összefoglaló a fizikai napvédőkről.
    http://naturarium.hu/napvedelem-termeszetesen-titan-dioxid-es-cink-oxid/
    A 20 faktor 25%-nyi cink-oxidot igényel, ez ennél a recepnél 19%, ami inkább 17-18 faktornak felel meg nagyjából.
    Mind a shea-, mind pedig a kakaóvaj 4-6-os faktorúak, a shea vajnál az is fontos, hogy gyulladáscsökkentő hatása miatt még extra módon segíti a bőr védelmét.
    A cink oxid pár 100 forintért kapható olyan portalokon, ahol natúrkozmetikai alapanyagokat árulnak.

    VálaszTörlés
  4. Sima kókuszolaj is jó bele, vagy csak a szűz kókuszolaj?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Timi, én inkább szűz kókuszolajat használnék hozzá, az egészségesebb!

      Törlés
  5. Azt szeretném kérdezni, hogy felkenve milyen színe van a krémnek? Ha bekenem magam vele, akkor fehér leszek tőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cink-oxid mennyiségétől függ, az adhat egy púderes színt a bőrödnek, de ennél az aránynál nem vészes!

      Törlés