2016. december 17., szombat

Különleges karácsonyi menü az egész családnak Posta Renitől

Sokat gondolkodom azon, hogyan tudnám megoldani sokatok számára a különfőzés terhét: vagyis hogy az egész család számára ízletes, finom és egészséges paleo ételeket főzhessetek, és ne hiányozzon semmi az asztalról. 

MEGVAN!!! Remélem, örömet szerzek Neked ezzel a virtuális karácsonyi ajándékommal! Íme, a háromfogásos ünnepi menü, ahol mindenki mindent jóízűen  ehet, és nem lesz panasz a főztödre sem. Annak érdekében, hogy még változatosabbá tegyük mindezt, a köretek és a desszertek terén több receptet is adok Neked - ha van rá időd, érdemes akár mindet elkészíteni. Na, nézzük!

1.) ELŐÉTEL:

Balzsamos marhacsontleves 

Elkészítési idő: min. 180 perc

Hozzávalók 2 literhez:
1 kg ritka marhacsont
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2,6 liter hideg víz
15 dkg sárgarépa
12 dkg petrezselyemgyökér
6 dkg zellergumó
1 ek. parajdi vagy Himalája-só
1 tk. szemes bors
1-2 ek. hideg víz

Vásárláskor érdemes feldaraboltatni a hentessel a csontot, hogy könnyebben beleférjen az otthoni levesesfazékba. Hazaérve hideg vízzel mosd át, de ne áztasd. A zöldségeket tisztítsd meg, és hagyd egészben. A vöröshagymáról vedd le a legkülső héját, azonban a belső, vékonyabb aranybarna réteget ne. A fokhagymagerezdet pucold meg. Vegyél elő egy 4-5 literes fazekat. (Kezdő konyhatündéreknek érdemes tudni, hogy a leveseket fazékban, tehát keskeny, magasabb falú edényben főzzük, mert annak kevesebb víz párolog el a felületéről.) Tedd bele a csontot, a hagymákat, és öntsd rá a hideg vizet. Mérsékelt tűzön, a fedőt résnyire nyitva hagyva főzd 30 percig. Ekkor add hozzá a zöldségeket, a sót és a borsot, és nagyon lassú tűzön, gyöngyöztetve főzd még legalább 3 órán át. (Én 10-12 órán át is szoktam főzni, annál erőteljesebb és tartalmasabb lesz.) Ne habozd le főzés közben – majd a végén megoldod ezt is. Miután elzártad a tűzhelyet, a leveshez adj 1-2 evőkanál hideg vizet. Ez segít letisztulnia. Kb. 10 percig pihentesd a levest, utána szedd ki belőle a nagyobb csontdarabokat, azokat dobd ki, a zöldségeket tedd félre, és a levet merőkanalanként egy sűrű szűrőn átengedve szűrd le. Érdemes tiszta befőttesüvegbe zárva a hűtőben tárolni.

Tipp:
  • Mivel az a cél, hogy erős, karakteres csontlevest főzz, ezért hideg vízben kezdd a főzést, hogy a csont kivonatanyagai és ásványi sói a fokozatos hőhatás időtartama alatt szépen kioldódjanak.
  • Ha nálad túl kemény a csapvíz, akkor a csontleves zavarossá válhat. Ezt úgy előzheted meg, hogy előző nap felforralsz a szükséges mennyiségnél 0,5 literrel több vizet, kihűtöd, és a felső, tiszta vízréteget használod a főzéshez.

************************************************************
FŐÉTEL:

Itt azt javaslom, készíts egy nagy sült húsokkal, hallal teli tálat, hiszen számtalan, egyszerű rafinériával elkészíthető étel van, amire senki sem fog panaszkodni. De ha nincs rá ennyi időd, akkor válaszd ki a legszimpatikusabbat. Minden receptnél 4 adagra kalkuláltam, ezt csökkentheted attól függően, hány fogást és hány főre készítesz összesen.

Karamellesre pirított pácolt csirkecombok

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 dl natúr, sűrű paradicsomszósz
3 dl cukormentes sárgabaracklekvár
3 ek. kacsazsír a tepsi kizsírozásához
6-8 közepes csirkecomb
só ízlés szerint

Készítsd el a szószt: egy lábasban forrald össze a paradicsomot a lekvárral, és időnként megkavarva, mérsékelt tűzön kb. 5 perc alatt főzd sűrű állagúra. Helyezd a megmosott, lecsepegtetett csirkecombokat kizsírozott tepsibe, sózd meg mindkét oldalukat, és öntsd rájuk a szószt. Akkor lesz tökéletes, ha a szósz legalább félig ellepi a combokat. A gondosan lefedett tepsit told előmelegített sütőbe, és kb. 160 fokon 30 perc alatt párold puhára a húst. Vedd le a fedőt róla, locsold meg párszor a szósszal az összes combot, és 220 fokra feltekert sütőben karamellizáld a húsokat.

Omlós-zöldfűszeres párizsi szelet

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:
80 dkg rántani való hús vékonyra szeletelve, pl. csirke-, pulykamell, karaj
só, bors ízlés szerint
2 szobahőmérsékletű tojás
1 gerezd zúzott fokhagyma
4 dkg szezámmagliszt
pár csepp frissen facsart citromlé
1 tk. szódabikarbóna
1 ek. finomra vágott friss petrezselyemlevél
1 dl kókuszzsír a sütéshez, vagy maradék sütőzsiradék

A hússzeleteket mosd meg, csöpögtesd le, és klopfold maximum 0,5 cm vastagságúra – hogy ne égjen meg a panír, de megsüljön a hús is. Ízlés szerint sózd, borsozd a szeletek mindkét oldalát. Verd fel a tojást, keverd bele a zúzott fokhagymát, a szezámmaglisztet, és a citromlével frissen összekevert szódabikarbónát is. Végül add hozzá a petrezselyemlevelet is, majd a keverékben forgasd meg a hússzeleteket. A felesleget rázd le. Egy megbízható serpenyőben forrósítsd fel a kókuszzsírt, és amikor már elég meleg, süsd meg a húsok mindkét oldalát. Szedd ki, és csöpögtesd le őket.

Szerecsendióval megbolondított lazacsteak

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 adaghoz: 
 4 szelet lazacpatkó vagy 50 dkg lazacfilé
só, bors ízlés szerint
2 ek. kókusz- vagy kacsazsír
frissen őrölt szerecsendió ízlés szerint
friss zöld fűszer, például kapor, petrezselyem
citromgerezdek a tálaláshoz

A lazacszeleteket mosd meg, itasd le róluk a vizet, és sóval, borssal megszórva hagyd állni őket 10 percig. Egy vastag serpenyőben forrósíts fel egy kevés kókuszzsírt, és amikor már tűzforró, tedd bele a halat. 2-3 percig süsd az egyik oldalát, amíg kéreg keletkezik rajta, utána fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd további 2 percig. Erre az oldalára reszelj kevés szerecsendiót, és óvatosan emeld ki vagy csúsztasd tányérra. Azonnal fogyaszd, friss citromgerezdekkel, illetve apróra vágott zöld fűszerrel megszórva tálald.

**************************************************************
KÖRETEK:

3 népszerű variációt javaslok, ám ha nincs rá ennyi időd, akkor válaszd ki a legszimpatikusabbat. Minden receptnél 4 adagra kalkuláltam, ezt csökkentheted attól függően, hány fogást és hány főre készítesz összesen.

Ropogós steakburgonya batátából
A fotón a pirítás előtti állapot látható.
Elkészítési idő: 30 perc

Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg édesburgonya (batáta)
½ tk. őrölt kömény
rozmaringág apróra vágva
3-4 ek. kacsa- vagy kókuszzsír
só, bors ízlés szerint

Az édesburgonya héját alaposan sikáld le vagy hámozd meg, és vágd nagyobb hasábokra, és lobogó vízben főzd félpuhára. (Mennyiségtől, hőfoktól függően kb. 5-8 perc.) A leszűrt édesburgonya hasábokat egy tálban keverd össze az őrölt köménnyel és a rozmaringgal. Egy széles, tűzálló tepsit zsírozz ki, terítsd bele vékony rétegben a fűszeres édesburgonyát, és 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süsd, félidőben egyszer keverd át. Ha még ropogósabbra, sültebbre szeretnéd készíteni, akkor ne a sütőt használd. Egy nagy serpenyőben forrósíts zsiradékot, és erős tűzön gyakori kevergetés vagy rázogatás mellett pirítsd meg a felszínét.  Utólag sózd és borsozd.

Sáfrányos-petrezselymes karfiolrizs 

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:
1,5 kg karfiolrózsa (mirelit is jó)
4-6 ek. kacsa- vagy kókuszzsír
1-2 gerezd zúzott fokhagyma
egy csipet sáfrány vagy sáfrányos szeklice
só, bors ízlés szerint
1 csokor petrezselyemlevél finomra aprítva

A karfiolrózsákat aprítsd kb. egyforma, rizsszemnyi méretű morzsalékra – ehhez kést is használhatsz, de pár másodperc alatt elintézheted ezt egy aprítógépben is, ha van otthon. Forrósíts zsiradékot egy serpenyőben, forgasd át a karfiolrizst párszor, add hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd pirítsd meg. Akkor jó, ha még kicsit puha, kicsit ropogós, és nem esik szét. Tálalás előtt keverd hozzá a petrezselyemlevelet is.

Egy isteni céklasaláta 

Elkészítési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 adaghoz:
1 kg cékla
20 dkg alma
2 narancs
1 citrom
10 dkg dió
1 ek. szeletelt mandula

Hámozd meg a céklát, mosd meg és szabadítsd meg a magházától az almát, majd vágd őket nagyobb darabokra, és aprítógépben vagy reszelőn aprítsd össze. Az egyik narancsot tisztítsd meg, majd kisebb kockákra vágva add hozzá a salátához. A másik narancsot vágd ketté, facsard ki a levét, és a citrom levével együtt keverd bele a salátába.Végül a diót aprítsd fel késsel, és a mandulával együtt egy serpenyőben (zsiradék nélkül) enyhén pirítsd meg. Ezzel szórd meg a salátát tálalás előtt.
TIPP: 2 ek. extra szűz olívaolajjal is átkeverheted.

*************************************************************
DESSZERTEK:

3 népszerű édességet javaslok, ám ha nincs rá ennyi időd, akkor válaszd ki a legszimpatikusabbat. Minden receptnél 4 adagra kalkuláltam, ezt csökkentheted attól függően, hány fogást és hány főre készítesz összesen.

Gesztenyés-pisztáciás szelet kókusztejszínhabbal 
Elkészítési idő: 40 perc + hűtés 
 A fotón a pisztácia lemaradt :-)

Hozzávalók 4 személyre:

A kókusztejszínhabhoz:
2 dl sűrű kókusztej (pl. Cocomas, AROY-D vagy Real Thai)
0,25 literes, kisméretű habszifon
1 habpatron

A kókusztejet és az üres habszifont hűtsd le előzetesen, majd állítsd össze a gyártó utasítása szerint. Alaposan rázd össze, és a formázócsőrt a habszifonra helyezve máris használhatod. A tejszínhab hűtőben tárolva kb. 3 napig őrzi meg a minőségét.

A tésztához:
4 tojás
10 dkg gesztenyeliszt
5 g foszfátmentes sütőpor
5 dkg eritrit
2 dkg pisztácia a díszítéshez
Ilyen szép a kókusztejszínhab

A krémhez:
2 dl kókusztej
5 ek. eritrit
2 ek. étkezési zselatin
25 dkg natúr gesztenyemassza

Kapcsold be a sütőt 175 fokra. Verd fel a tojásokat, majd sorban add hozzá a többi hozzávalót is a pisztácia kivételével. A tésztát ezután öntsd egy sütőlemezre vagy formába, és simítsd el egyenletesen. 175 fokon 15 percig süsd. Ezalatt készítsd el a krémet: egy lábasban melegítsd fel a kókusztejet, oldd fel benne az eritritet, és ha már kézmeleg, keverd hozzá a zselatint. Tedd bele a kisebb darabokra tört gesztenyemasszát, és turmixold össze. A megsült tésztalapra töltsd rá az elkészített krémet, szórd meg felaprított pisztáciával, és hűtőben kb. 30-40 percen át hagyd megdermedni. Ezután kockaformára szeletelve a behűtött kókusztejszínhabbal tálald.

Hedonista csokoládékrém 

Elkészítési idő: 10 perc 

Hozzávalók 4 adaghoz: 
4 dl kókusztej
12 ek. holland vagy szerencsi kakaópor
6 ek. eritrit

Öntsd a kókusztejet vastag falú lábasba, és forrald fel. Mérsékelt lángon, folyamatos keverés mellett (műanyag vagy szilikon habverők előnyben!), add hozzá a kakaóport, az eritritet, és főzd össze őket.

TIPP: Ha önmagában tálalod, akkor frissen felszeletelt vagy mirelit gyümölcsökkel rétegezve pohárkrémnek is használhatod. Ha süteményre, egyéb desszertre, akkor felmelegítve csokoládémártásként javaslom. Palacsintákhoz is nagyon finom!



Aszalt szilvával töltött marcipángolyók
Elkészítési idő: 20 perc 


Hozzávalók kb. 15-20 golyóhoz:
1,25 dl víz
2 dkg eritrit
4-6 szem datolya kimagozva
20 dkg finomra őrölt mandula
3 ek. kókuszliszt
2-3 ek. kókuszolaj (vagyis kókuszzsír folyékonyra olvasztva)
10 dkg aszalt szilva
a dekorálásához kevés kakaópor, kókuszreszelék vagy pisztáciaforgács ízlés szerint

A vizet az eritrittel és a datolyával forrald fel egy kis lábasban, főzd össze, és azonnal kapcsold le a tűzhelyet alatta, és turmixold össze. A többi hozzávalót – kivéve az aszalt szilvát és a dekoráláshoz szükséges alapanyagokat - kézzel gyúrd össze ezzel a masszával. Akkor jó az állaga, ha kis golyókat formázva összeragad. Ha még túl vizes, tegyél hozzá egy kis kókuszlisztet, ha nem elég ragacsos, akkor még egy kis kókuszolajat. Most jön az alkotás! Középen egy aszalt szilvával kezdj, és kevés masszával formálj belőle kis golyókat, majd forgasd bele őket kakaóporba, kókuszreszelékbe, pisztáciaforgácsba, stb. Hűtőszekrényben hűtsd be. Ne csodálkozz, ha 1 nap alatt elfogy!

NAGYON BOLDOG, SZERETETTEL TELI, FELTÖLTEKEZŐS KARÁCSONYT KÍVÁNOK NEKED!


*************************************

COPYRIGHT © POSTA RENÁTA, 2016  
A tartalom és a fotók szerzői jogvédelem alatt áll, kizárólag a szerző 
írásos engedélyével használható fel. KONTAKT: renataposta@gmail.com 

Fotók © Siményi Gergely, http://simenyi.hu/


6 megjegyzés:

  1. Boldog, békés ünnepeket! Köszönöm, hogy vagy Nekem!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Renata!Azonnal meg is csináltam hármat a receptek közül.A lekváros csirkecomb nem volt nyerő a családom számára.A csokoládékrém elég folyós volt.Mivel lehetne besűríteni?Viszont a céklasaláta nagyon finom volt.Mindenesetre köszönjük a recepteket! És volt egy negyedik is,amit kipróbáltam:a lazac.Finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Egeszsegetekre! Kiserletezz tovabbra is, biztosan egyre tobb etel fog izleni a csaladodnak is. A csokikremet a kakaoporral lehet suriteni, illetve jo minosegu, magas zsirtartalmu kokusztejet javaslok hozza hasznalni, pl. Aroy-D, Cocomas, Real thai.

      Törlés
  3. Köszönöm szépen a recepteket.Boldog karácsonyi ünnepeket,és boldog új évet kívánok.!Üdvözlettel :Éva

    VálaszTörlés