2015. november 26., csütörtök

Ti írtátok – Editnek "elmúlt" a gluténérzékenysége, cukorbeteg édesanyja elhagyta a gyógyszer szedését

Mindig nagy öröm ilyen élménybeszámolót kapni. 

Olvasd el Te is, és küldd tovább az ismerőseidnek, hátha nekik már csak erre a lökésre van szükség, hogy újra jobban legyenek, vagy megőrizhessék a jelenlegi egészségüket.


"2013 tavaszán lettem először rosszul. Az akkori munkahelyem kiküldött Olaszországba az anyavállalathoz dolgozni. Ott történt az első olyan eset, amit már a lisztérzékenységemhez tudok kötni. Most már. Mert akkor, és még utána hosszú ideig másra gondoltam minden alkalommal. Túl zsíros volt, túl sok, túl nehéz, nem esett jól…
      
A rosszullétek egyre sűrűbben jöttek. Végül már csak hasfogókkal tudtam a lakásból kilépni, miközben a súlyom gyarapodott. 20 kg-ot híztam a diagnózisomig. Pedig gondolhattam volna, hogy mi lehet a baj, hiszen mindkét testvérem és édesanyám is ezzel a betegséggel él együtt. De én nem láttam (vagy nem akartam látni) a fától az erdőt.Egyszer csak összeállt a kép. Vettem egy gyorstesztet, amin bizony ott volt a két csík. Nem, nem terhességi teszt volt, hanem gluténérzékenységi. Attól a pillanattól kezdve diétáztam.  De hiába étkeztem gluténmentesen, nem éreztem jól magam. Így kerestem a megoldást, bújtam a netet. Mert az nem lehet, hogy most már mindig így kell élnem. Egyszer csak  találkoztam a paleo étrenddel a neten. Elolvastam, miről szól. De legyintettem is, hogy én ezt nem bírnám ki. Semmi kenyér, tészta, süti? Cukrász vagyok. De tudtam, valamit tennem kell. Így még többet olvastam a témában. És eldöntöttem, kipróbálom. Hiszen mit veszíthettem? Adtam magamnak 2 hetet. 

De már pár nap után JÓL voltamÚjra bátran kimozdulhattam.

Már az első féléves kontroll szövettanom tökéletes lett.* Hiszen megfogadtam, hogy mindent megteszek a gyógyulásért.Közben a párom és az anyukám is életmódot váltott. Édesanyám először csak csökkenthette a cukorgyógyszerét, de mára már teljesen elhagyta. Folyamatosan ellenőrzi az értékeket, és minden rendben van!

Kettőnk egészségének javulása elegendő bizonyíték, hogy a paleo működik. Életformává vált. Karácsonykor már egy éve lesz, hogy ezt az utat választottam, amiről nem szándékozom letérni."


Szendrei Edit


* Megjegyzés: Lisztérzékenységnél a vékonybélből vesznek szövetmintát, mert elsősorban az ott lévő bolyhok károsodnak. Ez okozza az emésztőszervi tüneteket. Az első vizsgálatomnál ez a sérülés 60%-os volt, most júliusban viszont már tökéletesen regenerálódtak a dolgok. Paleo nélkül ehhez biztosan több idő kellett volna. :-)


ÍRD MEG TE IS A TÖRTÉNETED, HOGY MÁSOKNAK IS SEGÍTHESS VELE: paleohedonista@gmail.com
1 megjegyzés:

  1. A gluténérzékenység nem gyógyítható, de tünetmentessé lehet válni megfelelő és élethosszig tartó diétával. A paleo mellőzi a glutént, ezért válhattál "egészségessé". De a diétát tartani kell!!!

    VálaszTörlés