2015. augusztus 17., hétfő

ÚJ! Gyömbéres-barackos mákos pite - és letesztelve a bambuszrost is!

Ma végre bekapcsolhatom a sütőt!!! Nem is tétlenkedtem, egy egészséges nagy kedvencemre, a mákos pitére gondoltam valami újabb, szezonális variációban. A mák nagyon gazdag rostban, ami jó hír azoknak, akik bűntudatmentesen és jóllakottan szeretnének fogyni vagy a karcsúságukat megtartani, de azoknak is javaslom gyakran fogyasztani, akiknek nem gördülékeny az emésztése (még, mert a paleótól az lesz). FONTOS: napi 3 liter vizet is meg kell inni hozzá, hogy tényleg eredményes legyen, és ne a visszájára forduljon a folyamat.

A mai kísérletezésem eredménye ez lett. Nagyon ajánlom Neked is, ha szereted az ilyesmit, és meg van oldva vele a reggeli, illetve az esetleges nassolás kérdése is.


Hozzávalók kb. 12 normál szelethez:
3 tojás
20 dkg őrölt mák
1 dkg bambuszrost (kihagyható, akkor nedvesebb marad)
2 dl víz
10 dkg gyömbér meghámozva
1 tk. őrölt fahéj
ízlés szerint frissen őrölt szerecsendió
2 szem érett őszibarack kimagozva, felkockázva
1/2 citrom leve


1. A tojást verd fel alaposan, majd add hozzá a mák és a bambuszrost keverékét is.
2. A vízzel turmixold össze a megtisztított gyömbért, és keverd a tésztához.
3. Add az egészhez a fűszereket is.
4. Öntsd egy sütiformába (én a szilikonos verziókat szeretem használni, mert nem kell külön kizsírozni, kipapírozni, és könnyen kifordítható belőle minden). A végén dobáld rá a citromlével összeforgatott barackdarabokat is.



5. 180 fokra előmelegített sütőben közepes állás mellett 25-30 perc alatt készül el. Kihűlés után szeteleld.



TIPPEK:
  • A barackot ne hámozd meg, így rostban gazdagabb marad.
  • Bármilyen szezonális, érett hazai gyümölcs jó választás hozzá, mint pl. most az áfonya, a szeder, a sárgabarack, vagy akár a sárgadinnye.
  •  A bambuszrostot most teszteltem először, találomra adtam hozzá ennyit, kicsit lazábbá, könnyebbé tette a tésztát, de ki is hagyható, akkor 2 evőkanállal kevesebb vizet adj hozzá.
  • Ne tarts a gyömbértől, kíméletesen, ám hatékonyan serkenti az emésztést, és segít az édesség iránti sóvárgásról leszokni. 
  • Az előző pontot folytatva: a sok illatos fűszer nagyon fontos, mert ez mind arra irányul a jó ízeken túl, hogy ne a silány ízfokozók (pl. cukor) után vágyódj, hanem élvezd ezeket a karakteres, tüzes süteményfűszereket is. 
  • Az érett barack és a fűszerek bevetésével csökkentheted a sütemények plusz édesítését, ahogy látod, én pl. nem is tettem a pitéhez eritritet. Ha mégis hiányzik neked, akkor egyrészt tudd, hogy ez egy manipulált ízérzék, és cukorfüggés áll a háttérben, másrészt tehetsz hozzá ízlés szerinti eritritet.
  • Szobahőmérsékleten vagy hűtőben is tárolhatod. Ha lassabban fogy, akkor mindenképp tedd a hűtőbe.  

JÓ ÉTVÁGYAT HOZZÁ! 
 

2 megjegyzés:

  1. szia Renáta! zseniális ötlet ez a mákos sütike! Hány cm-es formába érdemes tenni ezt a mennyiséget? Az ünnepek alatt ki szeretném próbálni mindenképpen. Ha nem őrölt mákot (nagyon nehézkes őrölni mákot xilit vagy eritritol nélkül úgy beleragad a gépbe) hanem máklisztet használok akkor mennyi kókuszolajat kell hozzáadni? Nem hiányzik belőle a sütőpor/szódabikarbóna kicsi citromlével felpezsegtetve? Vagy a bambuszrost pótolja talán azt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Zsuzsa! A formánál csak azt tanácsolnám, hogy legyen min. 5 cm pereme, ezen belül bármi OK. A mákliszthez: azt nem használok, nem túl gazdaságos, és még vissza is kell alakítani :-) De ha teszel hozzá legalább 2 ek. kókuszzsírt, akkor jó lehet. MIvel elég tömör ez a "liszt" alapanyag, ezért én már egy ideje egyáltalán nem használok hozzá sütőport v szódabikarbónát. Kísérletezz kedvedre, elrontani nem igazán lehet ezt a sütit. Sok sikert! Reni

      Törlés