2014. június 8., vasárnap

Fűszeres-pulykás paleo tészta paradicsomszósszal

A Paleország Fesztiválon tartott előadásomon (ide kattints érte) is említettem, hogy sült szalonnával felturbózva szinte bármit meg tudunk szerettetni a férfiakkal - legyen az elsőre bizalmatlannak vagy túlságosan egészségesnek tűnő étel. Mai kísérletezgetésem során ezt is bevetettem... meg néhány tuti befutó alapanyagot, és olyan ízvilág kerekedett belőle, hogy ha a páromnak lenne bajsza, alaposan megpödörte volna a mai ebéd után...

Bevásárlólista 2 adaghoz:
2 ek. kókusz- vagy kacsazsír
5 dkg hagyományos füstölésű kolozsvári szalonna felkockázva
1 kis fej kápia paprika kimagozva, apró kockákra vágva
20 dkg pulykamell apró kockákra vágva
4 gerezd friss, zúzott fokhagyma
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. őrölt kömény
só, bors ízlés szerint
10 dkg paleo száraztészta 
1,5 dl hőkezeléssel tartósított natúr paradicsomlé
1 ek. szezámmag
friss petrezselyemlevél a tálaláshoz

1. lépés
 Egy vastag falú, széles serpenyőben forrósítsd fel a zsiradékot, lassú tűzön kevergetve pirítsd ropogósra a szalonnakockákat, majd add hozzá a kápia paprikát is. 

2. lépés
Ezzel egy időben forralj vizet egy másik edényben a tésztafőzéshez, majd a lobogó sós vízben főzd meg a csomagoláson található javaslat szerinti ideig, és szűrd le.

3. lépés
Visszatérve a másik edényünkhöz: gyakori kevergetés közben pirítsd hozzá a pulykakockákat is. Ez kb. 3-5 percet vesz majd igénybe. 

4. lépés
A tűzhelyről lehúzva a lábast, add hozzá a zúzott fokhagymát és a fűszereket is, majd a tűzre visszatéve keverd bele a tésztát és öntsd rá a paradicsomszószt is.

5. lépés
Forgasd át párszor a tésztát a raguval, végül szórd meg szezámmaggal, és máris tálalhatod néhány levél friss petrezselyemmel díszítve.

Tipp:
  • Paleo száraztésztákat paleo boltokban és webshopokban találsz. A szezámmaglisztes verziókat ajánlom elsősorban, a gesztenyeliszttel ill. lenmagliszttel készültek szerintem messze vannak a hagyományos tészta ízétől. De kísérletezhetsz velük, lehet, hogy csak nekem nem ízlettek.
  • A hőkezeléssel tartósított paradicsomlét onnan ismered fel, hogy a paradicsomon kívül vizet és sót tartalmaz, de legalább is semmilyen cukor, citromsav és tartósítószer nincs benne. Ezen kívül vagy üvegben, vagy UHT dobozban tárolják. Saját kedvencem a Spar saját márkás paradicsomleve, 500 ml kb. 170 Ft-ba kerül.
Jó étvágyat! Varázsold Te is az asztalra ezt a finomságot a párodnak ;-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése