2013. október 20., vasárnap

Az Ízek (sajnos) Legális Drogja: a glutamát

Kinek a pap, kinek a papné. Köszönöm, én nem kérek több nátrium-glutamátot az
ételeimbe... Olvastam már sok védőbeszédet mellette, sok támadást ellene, de aminek most is hiszek: a saját tapasztalatomat lehetetlenség átvarázsolni, megideologizálni. A héten többször is be kellett érnem gyorstalpaló menzaebédekkel, és így koncentráltan élhettem át a kizárólag az agyamat megtévesztő és stimuláló ízdrog, a glutamát hatásait. Amiről már bármikor kiszúrom, az a hatalmas szomjúság. 750 ml-es ásványvizeket küldtem le az ebédeim után szünet nélküli kortyokban...

HOGY MI EZ A CUCC PONTOSAN???

Glutamát, glutál, glutaminát, nátrium-monoglutamát, E621, angol rövidítése MSG (monosodium glutamate).
Szerintem: az Ízek Legális Drogja.SZÁRMAZÁSA: Kínában eredetileg tengeri moszatból, ma többnyire kémiai úton, gabonafélékből, szójababból vagy cukorrépából állítják elő.

FELHASZNÁLÁSA: Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében ott bújkál, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált... A hús-, hal- és zöldségételek ízének fokozására használt port gyakran kész mártások és paszták is tartalmazzák. Fűszerkeverékekbe (pl. vegeta), leveskockák, félkész ételek, saláták, pácolt húsok, virslik, felvágottak, chipsek, snack-ek és üdítőitalok nagyon "népszerű" adalékanyaga. A szójaszószban természetes valójában fordul elő. Jól hangzik, ugye? :-(MIÉRT HASZNÁLJÁK? Mert így ki lehet spórolni a valódi ízeket garantáló alapanyagok egy részét / bizonyos mennyiségét ezzel természetesen jóval nagyobb árrést garantálva az üzleti szereplőknek. Mi pedig boldog zombi-eufóriában rákattanhatunk konkrét termékekre, vendéglátó egységekre mondván: a szervezetem jelzi, hogy mit kíván, én csak azt követem... Igen, van ez így, amikor hihetünk neki, de nem a mesterségesen manipulált ételek/éttermek esetében.

ÍZE: alig van saját íze, a többi hozzávaló ízét azonban fokozza.

JELLEMZŐI: por formájú alapanyag, sóhoz hasonlóan alkalmazzák. A só és a többi fűszer ízét intenzívebbé teszi az ételekben. Savanyú ételekben nem hat, az édes ételek ízét pedig kifejezetten elronthatja.

HATÁSA: iszonyú szomjúság tör ránk evés után nemsokkal. Ezen kívül függőséget alakít ki, melynek "köszönhetően" újra és újra bevillannak bizonyos ételek, megkívánjuk őket, és ezért újra esszük. Nem kicsit felelős a túlevésért és az elhízásért. A glutamátra érzékenyeknél vagy egyszeri nagyobb adag (pl. napi 5 grammnál több) elfogyasztása után allergiás reakciók, ún. "kínaiétterem-szindróma alakul ki, ami fejfájással, fokozott szívdobogással, tarkómerevséggel és émelygéssel jár. És még egy rakás komoly egészségügyi panaszért (pl. rák, idegbénulás) felelős a különböző kutatások szerint, de ezeknek soha nem is szeretnék a saját tapasztalataim során utánajárni.


HOGYAN KERÜLHETJÜK EL?

Ha friss (!) és jó minőségű hozzávalókból készült ételt eszünk, ugyanilyen turbó ízélményben lesz részünk. A legbiztosabbak itt is a saját főztünkben lehetünk. De azt gondolom, éppen Neked ezzel nem mondok újat... :-)
A főleg gyors- vagy olcsóbb kategóriás éttermekben, plázák kajaszigetén, fesztiválokon, vásárokon, stb. azonban érdemes résen lenni. Vagy számtalan vizespalackkal felszerelkezve vállalni az ízdrogozás mellékhatásait, és a napokon belül biztosan jelentkező flash-nél (bevillanásnál) nemet mondani agyunk csalóka kívánságára.


forrás: Susanne Bodensteiner: Ázsiai ízek zsebkönyveNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése