2013. február 17., vasárnap

NAPI PALEO: mi van a citrusok héjában?

Hivatalos és bennfentes háttérinfók következnek a CITRUSFÉLÉK NÖVÉNYVÉDŐSZER-TARTALMÁRÓL

Nemrég a Facebook-on írtam Nektek a forró csokiba mártogatott narancshéj nasinál, hogy bio narancsot javaslok hozzá, de mivel elég drága, elvileg egy v. több órás vízben való áztatással a normál narancsból is kitisztulhat a benne lévő vegyszer. Tisztább íze van így mindennek, az tény, de mégis, mi ennek az igazságtartalma? 

Drága Bálint gazdánk oldalán tegnap megjelent éppen erről egy hír, röviden a lényege: áztatással csak a citrushéj FELSZÍNÉRE tapadt szerek távolíthatók el, a héjba beivódottakat már nem lehet kiáztatni. Eltűnni onnan csak természetes lebomlás során fognak. Jó hír azonban, hogy a gyümölcs húsába már nem hatolnak be ezek a gombairtó szerek, megállnak a héjánál.


Tovább nyomoztam, és ma a témához legközelebb álló, bennfentes ismerősömet faggattam ki. Azt tanácsolta, ha megfelelő helyről származik a gyümölcs (zöldség is!) – pl. nem Kína vagy afrikai országok -, majdnem nyugodtan ehetjük őket. Nagy valószínűséggel a szerhasználat során betartották a szabályokat és a kezelésekre használt hatóanyagok már lebomlottak.


És még egy ilyen véleményt is kaptam, jót mosolyogtam rajta, van benne valami: "Az emberiség olyan mértékben szaporodik, hogy nem tehetjük meg, hogy ne használjunk vegyszereket – különben a hernyók laknak jól, mi meg éhen halunk. Ha jól csináljuk, nem eszünk meg nagyon sok mérget, ha egészségesek vagyunk, sokáig élünk. Éhen halni sokkal borzasztóbb kín lehet: ma az emberi populáció cca 7 milliárd és 1 milliárd éhezik!" 


Azt gondolom, ha továbbra is reszelek egy kis citromhéjat ebbe-abba, biztos, hogy túl fogom élni. Már így is sokkal egészségesebb vagyok, mint a paleo előtti énem :-) De ha lehetőség adódik rá, akkor a kezeletlen vagy bio citromot, narancsot fogom keresni ehhez. Ám az is megfontolandó, hogy Bálint gazdáék szerint érdemes legalább a felszíni vegyszereket először lemosni a citrusfélékről, így nem "piszkoljuk" össze a gyümölcs húsát pucoláskor, gyümölcslé készítéskor. Ehhez elegendő 8-10 perces meleg vízben való áztatás és utána egy alapos ledörzsölés. 


Na, van itt pro és kontra :-) Kíváncsi vagyok, Te mit gondolsz erről az egészről?


2 megjegyzés:

  1. Kedves Renáta!
    Nemrég olvastam én is a Bálint gazda féle cikket. Most pedig igy "összeszedve" Nálad, teljesen korrekt, így gondolom én is. Valójában nem tudhatjuk mit eszünk meg, milyen vegyszert, "kígyót-békát", de még akkor is jobb mint a paleo előtti időszak.
    Márti

    VálaszTörlés
  2. Márti, örülök, hogy derűsen látod Te is a világot :-) Sok sikert a további paleo életmódodhoz is!
    Üdv:
    Reni

    VálaszTörlés