2012. december 11., kedd

Színek a tányéron: Mit tud a BARNA?

Minden színnek saját rezgése van, a tápanyagoknak különböző színkódja, éppen ezért egyik nap jobban vágyhatunk piros, másik nap sárga vagy éppen fehér színű ételekre. A szín is ugyanolyan fontos az egészségünkre és hangulatunkra nézve, mint a tányérunkra kerülő táplálék.

Nézzük, mit tud a BARNA!

 Az éttermekben fogyasztott legnépszerűbb ételek közé a barna és a fehér színű ételek tartoznak. Ezt arra vezetik vissza, hogy a barna képviseli a föld jóságát, a fehér pedig a tápláló anyatejet.

Először egy szakértő könyvéből idézek ezzel kapcsolatban, aztán leírom a saját véleményemet. Olvasd végig, ne akadj ki az elején! :-)

A barna a színszakértő hölgy szerint olyan emberek színe, akik mások szeretnének lenni, mint akikké váltak, és valamiért véka alá rejtik tehetségüket. A barnához való vonzódás gyakran azt jelzi, hogy az illető bizonytalan és fél saját kreativitásának kibontásától. Az ilyen ember élete a barna hüvelyében a földben rejlő kis maghoz hasonló, amely attól fél, hogyha magába szívja a környezetéből a tápanyagokat, akkor azok elősegítik növekedését, és a föld felszíne fölé emelkedve kivirágozhat.

A csokoládé, az egyik legkedveltebb barna étel, finom és még boldogsághormon-bomba is. De aki túlzásba viszi fogyasztását, könnyen elhízottá válhat. A kövérré válás kiváló mód arra, hogy ne legyünk vonzók abban a társadalomban, amely a karcsúságért rajong. Ha nem vagyunk vonzók, ezzel elkerüljük a saját szexualitásunkat, amitől félünk.

Lilian Verner-Bonds színszakértő szerint a barna színű csokoládé segít eltemetni azt  vonzerőt, amitől egyesek hatalmat kapnának életük irányításához. A kövérség félelem. A folyamatos félelem tesz valakit kövérré és gyengévé. Mert hiányzik az életéből a határozottság. A barna a bizonytalanságot erősíti.

A csokoládé túlzott élvezetének másik oka az lehet, ha nem a saját utunkat járjuk. Ha csokoládét eszünk, akkor azt tesszük, amit akarunk. Előfordulhat, hogy egyedül ilyenkor teljesülnek vágyaink. Ez az oka annak, amiért olyan nehéz lemondani róla, vagy bármely más ételről, ami táplálékként valami mást pótol.

Barna ételek még: diófélék, kávé, gomba, több gyógynövény, fűszer, mazsola, datolya, kenyér, barna rizs, teljes kiőrlésű tészták. Szerencsére az utóbbi hármat nem fogyasztjuk a paleo étrendben. (Lehet, hogy nem véletlen?) 


A barna szín magában hordozza a következőket:
  • megbízhatóság, önuralom, józanság, hűség
  • önbizalom hiánya
  • depresszió, frusztráció
  • meddőség
  • nagyfokú stabilitás
  • nem kockáztat
  • négyszögletes
  • nem vágyik rivaldafénybe
  • hagyja, hogy mások irányítsák
  • az életet egyfajta küzdelemként éli meg

A barna személyiségjeggyel rendelkezők - akik leginkább húst, maradékot, kenyeret, csokoládét és sört fogyasztanak - hajlamosak az érzelmek elfojtására. Szilárd természetűek, szeretnek rejtőzködni. Soha senkit nem hagynak cserben , és ettől lábtörlővé válhatnak.  Fizikai betegségek esetében a savas emésztés, az agyi rendellenességek, a tüdőgyulladás és az epehólyag-problémák gyakoriak. Gyógyító színpárja az élénk kék. A barna színnek az aranyra és a rózsaszínre van szüksége ahhoz, hogy kifejlessze a bizalmat.

Én azt gondolom, hogy lehet igazság a fentiekben, ám az élvezeti érték sem elhanyagolandó a színek mellett. Ha a csokoládé jobban ízlik valakinek, mint mondjuk a párolt sárgarépa, vagy csalántea helyett inkább kávéra vágyik, hát hajrá! Ha paleo házi csokit készít, az elhízás biztosan nem fogja veszélyeztetni.

 A színszakértő hölgy, akinek a könyvéből idéztem a színek energiái alapján taglalja az ételeket. Ha belegondolsz, ezek is barna színűek: teljes kiőrlésű péktermékek és tészták, karamell, sör, barna rizs, mézes-cukros szószok, krémek, sütik. Ezek elég meghatározó súllyal szerepeltek az én korábbi étrendemben is, és 3 éve éppen egy epehólyag-gyulladás miatt kezdtem el a paleót. (Na, jó, a sört annyira nem preferáltam akkor se...) 

Mindenesetre engem elgondolkodtatott, hogy milyen sok passzivitást rejt magában ez a szín. Ezért se felejtsük el a piros, sárga és zöld alapszínek ételekben is kifejtett hatalmas energiáit, melyeket a barna színű (és a paleóban kismértékben fogyasztott) ételek mellett bőségesen ehetünk. 

forrás: Lilian Verner-Bonds: Színgyógyászat

2 megjegyzés:

  1. A barna, mint csoki, csodákra képes :) jó kedvre derít, és bearanyozza a napom. Már a látványa felvidít, van itthon pár tábla :) nagyon finomak

    VálaszTörlés
  2. ... hogy a kávé lélelmelengető hatásáról már ne is beszéljünk ;-)

    VálaszTörlés