2012. december 3., hétfő

Paleo sajtszósz, amihez jól esik

Régen az egyik nagy kedvencem a fokhagymás-zöldfűszeres sajtszósz volt, amibe chips-et és egyéb egészségtelen nasikat mártogattam. 3 év paleo étrend csodái után már eszembe sem jut ilyet enni... de ma megkívántam megint ezt a mártogatót! Ebből a hirtelen ihletből született meg ez a szuperfinom és szuperegészséges paleo sajtszósz! Sült vagy nyers zöldséghasábokhoz, húshoz, rakott ételekhez is el tudom képzelni. Remélem, ízleni fog Neked is!

Bevásárlólista 2 adaghoz:
5 dkg natúr kesudió
1,5 dl víz
2,5 dkg reszelt parmezán vagy Cheddar sajt
1/4-1/2 tk. só
1 zúzott fokhagyma
2 ek. vegyes zöldfűszer (pl. petrezselyem, újhagyma, kapor)

1. lépés
Készítsük el a kesudió tejszínt: turmixoljuk össze a kesudiót a vízzel, míg egynemű és krémes lesz.

2. lépés
Egy vastag falú edényben forraljuk fel a kesudió tejszínt, majd folyamatos keverés közben adjuk hozzá a reszelt sajtot és végül a sót.

3. lépés
Öntsük ki egy kis edénybe, és adjuk hozzá a friss, zúzott fokhagymát és az apróra vágott zöldfűszereket.

Tippek:
  • Érdemes frissen reszelni a parmezánt, a legtöbb piacon kapható kimért formában. A bolti agyonszárított, műanyag szórófejes dobozban vagy zacskóban árult parmezánnak nincs sok köze a sajt igazi állagához és ízéhez szerintem. 
  • Sajtok:  most jutott eszembe, hogy ami nekem természetes ennyi idő után, nem biztos, hogy mindenkinek az. A kemény, olasz sajtok szinte az egyetlen kompromisszumos sajtféle a paleo étrendben, mert az előállítása során távoznak belőle a legkárosabb anyagok. Mértékkel való fogyasztásra intenek a szakemberek. A Cheddar félkemény sajt még egy alternatíva, de csak saját felelősségre. Tényleg nem érdemes tömni magunkba, még ha annyira szeretjük is a sajtot. Tönkre vághatja az új étrended eredményét, ha nem tartasz ebben mértéket.
  • Azért a kesudiót választottam a tejszínhez, mert ennek van a legsemlegesebb, és a tehéntejhez leginkább hasonló íze. Natúr jellege van, ezért jól ízesíthető sóval, fűszerekkel.
  • A fokhagyma és a zöldfűszerek helyett chilivel is feldobhatod az ízét.
  • Készíthetünk hozzá sült "krumplit", aminek ITT találod a receptjét.
  • Nyers zöldségekkel - pl. sárgarépa, uborka, cékla, retek -, szintén nagyon jó.
  • Almával is kipróbálhatod, nálam sikert aratott ez is.
  • Húsokhoz, nyársakhoz mártogató szószként is készítheted. 

1 megjegyzés:

  1. Szia!
    Szeretném kérdezni, hogy Te szoktad-e a különböző magokat áztatni felhasználás előtt? Pl. itt a kesudiót, vagy a diós kenyeredhez a "hagyományos" diót?
    Egyébként nagyon szeretem a receptjeidet, és gratulálok a könyvedhez is!
    Orsi

    VálaszTörlés